Fico: Slovensko okrem prvého predsedníctva bude prvýkrát čeliť i dezintegrácii

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 12:47 • 2 min
Fico: Slovensko okrem prvého predsedníctva bude prvýkrát čeliť i dezintegrácii

ŠTRASBURG – Slovenské predsedníctvo nebude pre Slovensko iba historicky prvým, ale prvýkrát vôbec bude čeliť i dezintegrácii - táto téma mu bude dominovať, povedal dnes slovenský premiér Robert Fico v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu pri predstavovaní priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

"Chceme, aby rokovania boli maximálne konštruktívne," konštatoval.

 

Predseda slovenskej vlády je rád, že Slovenská republika môže byť súčasťou integračného projektu, ktorý nepozná vo svete obdobu, pretože podľa jeho slov nijaký iný integračný projekt sa nikdy vo svete lepšie nevydaril. Slovensko je podľa neho vďaka EÚ silnejšie ekonomicky i geopoliticky.

 

"EÚ je pre ľudí a musí byť budovaná pre ľudí," povedal. Musí podľa neho počúvať kritické hlasy a byť pružnejšia a vnímavejšia. Podľa slovenského premiéra sme sa dostali do fázy, keď musíme prekonať strach z migrácie, terorizmu a ekonomických problémov. Prekonať však musíme aj strach politických lídrov z toho, že nezvládnu politické krízy.

 

Zopakoval, že strach je najhorší radca, ktorý sa premieta i v súčasnom raste extrémistických a nacionalistických skupín. Pripustil, že EÚ nie je dokonalá, ale nemá alternatívu. Potrebuje nový investičný impulz a dôveru. Slovensko sa podľa neho chce sústrediť na lepšie využitie finančných nástrojov a na dokončenie hospodárskej, menovej či bankovej únie.

 

Krízu sa Európe podľa neho nedá vyriešiť nekoordinovanými národnými postupmi, ale je na to potrebný jednotný európsky prístup. Jednotný hlas by mala zabezpečiť napríklad nová globálna stratégia pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Slovenské predsedníctvo by sa malo sústrediť najmä na dlhodobé ciele týkajúce sa ochrany vonkajších hraníc a Schengenu a odstraňovania príčin migrácie.

 

Fico uvítal a súčasne sa poďakoval za to, že bola prijatá a široko podporená iniciatíva neformálneho summitu 27 členských krajín, ktorý sa uskutoční 16. septembra v Bratislave. Z doterajších rozhovorov podľa neho vyplýva, že summit je spojený s očakávaniami. Je podľa neho potrebné sa veľmi opatrne postaviť k úvahám o otázkach inštitucionálnych a zmluvných zmien.

 

"Cementom Európy je jej história. Tá určuje náš pocit príslušnosti k jednej rodine a pocit európskej identity. Práve tento pocit bol hnacím motorom dlhoročných integračných snáh Slovenska," povedal. Upozornil na to, že nemôžeme žiť iba minulosťou, lebo nielen my sa meníme, ale mení sa aj svet okolo nás. Aj Európa preto potrebuje ísť s dobou. Pozornosť upriamil na jednotný digitálny trh, ktorý so sebou neprináša len možnosti, ale aj riziká.

 

Premiér Fico potvrdil, že Slovensko sa vo svojej agende počas predsedníctva chce sústrediť na pozitívnu agendu - predovšetkým na to, čo nás spája. V srdci agendy bude občan Európskej únie. "Radi by sme zabránili jej fragmentácii," podotkol.

 

Richard Sulík (SaS) ocenil odmietnutie kvót, ktoré Ficova vláda presadzuje, avšak mrzí ho, že tento bod sa nedostal do priorít. Víta aj to, že slovenská vláda žiada bezodkladnú reflexiu EÚ. Sulík si myslí, že to je to, čo EÚ potrebuje.

 

"Pán Juncker ako predseda Európskej komisie nie je únosný," konštatoval Sulík. Podľa neho pokiaľ sa má EÚ reformovať, ťažko s človekom, ktorý sa na európskej scéne pohybuje 20 rokov. Verí, že práve slovenské predsedníctvo povie aj nepopulárne pravdy, napríklad aj takú, že koncept stále užšej únie nefunguje.

 

Vladimír Maňka (Smer-SD) sa domnieva, že predlžovanie neistoty škodí Británii i Európe. Britským kolegom povedali, že potrebujú stanovisko čo najskôr, avšak na druhej strane chápu, že ešte potrebujú trochu času.

 

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans poznamenal, že máme pred sebou rozvod, ktorý musíme zvládnuť, avšak domnieva sa, že Slovensko je dobre pripravené. "Priority slovenskej vlády odzrkadľujú aj priority Junckerovej diskusie," uviedol.

 

Parafrázoval slová nedávno zosnulého nositeľa Nobelovej ceny za mier Elieho Wiesela, že opakom lásky nie je nenávisť, opakom lásky je ľahostajnosť. Európania by mali podľa neho znovu pochopiť historický význam európskeho projektu.

 

Predseda Európskej ľudovej strany Manfred Weber súhlasil so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v tom, že SR musí vyzdvihnúť úspechy Európy v nasledujúcich mesiacoch. Odmietol však fakt, že počas poslednej predvolebnej kampane sa rozdúchaval populizmus. "Hovoriť tónom, ktorý naháňa strach, nie je správnym tónom," upozornil. Jeho strana víta program slovenského predsedníctva.

 

V rozprave zazneli dnes v Európskom parlamente väčšinou názory, že Slovensku počas nadchádzajúceho šesťmesačného obdobia držia palce, avšak dominovali jej aj také témy, akými sú brexit, migrácia či ďalšie smerovanie EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona