Fico: Slovensko nebude brániť Junckerovi stať sa šéfom Európskej komisie

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 07:52 • 2 min
Fico: Slovensko nebude brániť Junckerovi stať sa šéfom Európskej komisie

BRUSEL - Slovensko nechce byť súčasťou blokujúcej menšiny, ktorá by bránila kandidátovi Európskej ľudovej strany (EĽS) Jeanovi-Claudovi Junckerovi stať sa predsedom Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

Po utorkovom neformálnom stretnutí lídrov Európskej únie to uviedol premiér Robert Fico s tým, že Slovensko rešpektuje víťazstvo ľudovcov v eurovoľbách.
      

Ako priblížil, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy získal mandát komunikovať s Európskym parlamentom ďalší postup ohľadom kreovania novej komisie a jej šéfa. "Za určitých podmienok nemusí byť dodržaný princíp, že to musí byť líder skupiny, ale to môže byť aj ďalšia osoba, ktorá by vzišla ako vhodný kandidát," uviedol na margo zvolenia nového predsedu EK.
      

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP), ktorá združuje lídrov politických skupín a predsedu EP, sa v utorok ešte pred neformálnou večerou lídrov EÚ zhodla na tom, že Európsky parlament a Európska rada sú spoločne zodpovední za plynulý priebeh procesu vedúceho k voľbám predsedu komisie. Vyzvali preto Európsku radu na začatie konzultácií.
      

Kandidát najväčšej skupiny Juncker bude prvým, kto sa pokúsi o získanie potrebnej väčšiny v EP. Podporu tomuto rozhodnutiu vyjadrili politické skupiny zastupujúce 645 poslancov súčasného europarlamentu a minimálne 561 novozvolených europoslancov, ktorí sa svojich funkcií ujmú 1. júla.
      

Fico poznamenal, že voľba nového šéfa exekutívy EÚ bude dosť náročný a komplikovaný proces. "Pokiaľ v Európskom parlamente je už vytvorená väčšina na podporu Junckera, v Európskej rade zatiaľ nemá istú kvalifikovanú väčšinu. Zdá sa mi, že sú tam určité blokačné menšiny, ktoré majú na to iný názor," ozrejmil.
      

Proti je napríklad britský premiér David Cameron, ktorý považuje bývalého luxemburského premiéra za príliš federalistického. Podporu nemá ani u maďarského predsedu vlády Viktora Orbána, ktorý sa vyjadril, že vzťah medzi výsledkom volieb a nomináciou na predsedu komisie nie je automatický.
      

Slovenský premiér poukázal na to, že ku konzultáciám medzi Radou a europarlamentom musí prísť aj v prípade predsedu Európskej rady. "Nie je možné úplne oddeliť voľbu šéfa Európskej komisie od Európskej rady. Tu treba hľadať určitú rovnováhu," zdôraznil s tým, že sa objavujú rôzne mená, tie ale neboli predmetom utorkových rozhovorov európskych lídrov.
      

Tí si zároveň uvedomujú fakt, že v nedávnych voľbách poslali ľudia do parlamentu 30 percent euroskeptických poslancov. "Ak by sme podcenili tento počet europoslancov, ktorí majú diametrálne odlišný názor na fungovanie Európskej únie, tak o päť rokov by sa tento počet mohol výrazne zvýšiť," avizoval Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona