Fico: Slovensko má pre prípad krízy plyn zabezpečený

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 12:05 • 2 min
Fico: Slovensko má pre prípad krízy plyn zabezpečený

BRATISLAVA – Slovensko má pre prípad krízy plyn zabezpečený. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR k možnej hrozbe plynovej krízy vyvolanej eskaláciou rusko-ukrajinských vzťahov.

slovakia

left justify in out

Rokovanie sa uskutočnilo za účasti ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD), predstaviteľov spoločnosti eustream, a. s., a Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s.

 

"Je veľmi pravdepodobné, že 1. júna 2014 Gazprom prestane dodávať plyn na ukrajinský trh pre domácu spotrebu Ukrajiny. To však neznamená, že by tento plyn nemal ďalej pokračovať tranzitom na Slovensko a potom ďalej do západnej Európy," spresnil. 

 

Bezpečnostná rada SR podľa premiérových slov preto berie ako jeden z realistických scenárov možnosť, že Ukrajina síce môže mať pozastavené toky plynu, ale súčasne sa plyn bude cez tranzit dodávať na Slovensko a následne k ďalším odberateľom. 

 

"Zaoberali sme sa taktiež otázkou existujúcich zásob plynu. Je veľmi dobré, že bola mierna zima, čo nám umožňuje rýchlejšie napĺňať zásobníky plynu, ktoré na konci tohto vykurovacieho obdobia majú podstatne väčší objem plynu, ako sa očakávalo. Dnes preto môžeme s istotou povedať, že keby na Slovensko neprišiel jeden, jediný kubický meter plynu, ani zo západu, ani z východu, tak do konca septembra 2014 máme pokryté všetky potreby plynu domácností aj hospodárstva," ubezpečil predseda vlády.

 

Pripomenul zároveň, že celková ročná spotreba plynu Slovenska – domácností aj hospodárstva, je približne 5 miliárd m3. Cez reverzný tok – v rámci prepojenia SR s ČR a Rakúskom, je Slovensko schopné priviesť na svoje územie približne 85 až 90 miliónov m3 plynu denne. "To je niekoľkonásobne vyššia kapacita, ako Slovensko reálne potrebuje pre svoj vnútorný život," dodal.

 

"Naše ďalšie možné zlepšenia situácie sú v legislatíve, kde by sme mohli požadovať väčšie zásoby od jednotlivých dodávateľov plynu v porovnaní s terajším stavom. Je samozrejme možné pracovať aj na zmluvách, ktoré máme s alternatívnymi dodávateľmi, ktorí by zabezpečili dodávky plynu aj od iných dodávateľov, keby to bolo nevyhnutné," poznamenal Malatinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona