Fico: Slovensko má na dosah výnimku na predĺženie čerpania eurofondov

NETKY.SK • 24 Október 2013, 17:53 • 2 min
Fico: Slovensko má na dosah výnimku na predĺženie čerpania eurofondov

BRUSEL – Pre slovenského premiéra Roberta Fica je dnes začínajúci dvojdňový summit v Bruseli veľmi dôležitý. Slovensko totiž podľa neho môže vyťažiť z viacerých bodov, o ktorých budú lídri členských štátov rokovať.

slovakia

left justify in out

"Tento summit je pre mňa dôležitý aj kvôli tomu, že budem pokračovať v lobingu, aby sme určite dosiahli v Európskom parlamente schválenie výnimky pre Slovensko, pokiaľ ide o predĺženie čerpania európskych fondov. Žiadali sme, aby sme dostali o rok viac na čerpanie týchto prostriedkov," priblížil pred začiatkom summitu Fico. Pokiaľ by Slovensko túto výnimku nedostalo, hrozí, že časť eurofondov prepadne. "Všetko je na dobrej ceste a verím, že táto výnimka nám umožní čerpať európske fondy mimoriadne úspešne. Máme interný cieľ vo vláde, dosiahnuť do konca tohto roka stopercentnú zazmluvnenosť," doplnil premiér.

Medzi hlavné témy summitu patrí rozvoj digitálnej ekonomiky a zjednotenie pravidiel dohľadu nad európskymi bankami. Digitalizácia by mohla v budúcnosti pomôcť slovenským firmám presadiť sa v zahraničí. "Slovensko má v oblasti informačných technológií tri špičkové firmy a som veľmi rád, že sa môžeme takýmito firmami popýšiť. V rámci väčšieho využívania informačných technológií chcem na summite navrhnúť, aby sa prostriedky zo štrukturálnych fondov mohli používať aj na zvyšovanie zručnosti študentov na základných a stredných školách," priblížil Fico. Podľa štatistík patrí oblasť IT medzi najstabilnejšie a rýchlorastúce odvetvia na Slovensku. V roku 2011 sa tento sektor podieľal na hrubom domácom produkte SR 3,3 % a očakáva sa, že v roku 2015 bude jeho podiel už 4,5 %.

Druhou témou, ktorou sa budú lídri na bruselskom rokovaní zaoberať, je podpora ekonomického rastu v EÚ. "Tu sú nastavené programy najmä na zamestnávanie mladých ľudí. Slovensko je pripravené tieto prostriedky čerpať, hovoríme o sume šesť miliárd eur, ktorá bude pre celú Európu," vyčíslil Fico. Na stole bude aj téma nastavenia jednotného dohľadu nad bankami. "V novembri prebehnú takzvané stres testy bánk, pri ktorých sa ukáže, v akej kondícii banky sú a či sú potrebné prijímať nejaké opatrenia," avizoval. Slovensko však bude trvať na tom, aby si každý štát vytvoril vlastný rezolučný fond na záchranu bánk a až potom bude môcť byť vytvorený spoločný mechanizmus na pomoc finančným domom. "Do tohto mechanizmu musia prispievať najmä banky, predsa sa nebudú daňoví poplatníci skladať na bankový sektor," zdôraznil premiér.

V piatok (25.10.) má naplánované aj stretnutie s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom. "Budeme hovoriť o tom, ako Slovensko dostať zo skupiny krajín, ktoré majú deficit vyšší ako 3 % HDP. Chceme hovoriť o tom, čo Slovensko robí a ako postupuje v tejto oblasti. Chceme na budúci rok požiadať Európsku komisiu o investičnú výnimku," avizoval Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona