Fico: Slovensko je s Českom pripravené vytvoriť koridor pre migrantov

NETKY.SK • 15 September 2015, 22:06 • 2 min
Fico: Slovensko je s Českom pripravené vytvoriť koridor pre migrantov

BRATISLAVA – Slovensko je spolu s Českom pripravené vytvoriť pre migrantov bezpečný koridor, ktorým by sa mohli dostať do Nemecka. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády uviedol, že koridor sú obe krajiny pripravené vytvoriť, ak Nemecko bude chcieť prijať ďalších migrantov. Minister vnútra Robert Kaliňák doplnil, že cieľom tohto opatrenia by bolo zaistiť bezpečnosť obyvateľov.

 

„Ak si ich krajina pozýva, jednoducho my sme pripravení vytvoriť taký koridor, aby to neohrozilo bezpečnosť Slovenska a mohli sa priamo touto líniou dostať tam, kde boli pozvaní,“ vysvetlil Kaliňák.

 

Fico vyzdvihol, že aj keď je Slovensko tranzitnou krajinou, nie je vystavené takým migračným tlakom ako Maďarsko. „Je to aj vďaka operáciám, o ktorých často ani nie je verejnosť informovaná. Ale predovšetkým dôsledne dodržiavame pravidlá,“ zdôraznil.

 

Premiér informoval, že aj počas tejto noci bolo zadržaných niekoľko desiatok migrantov, ktorí sa pokúšali nelegálne prekročiť hranice Slovenska. „V tomto duchu budeme pokračovať ďalej,“ prisľúbil.

 

V reakcii na krok Nemecka, ktoré v nedeľu (13.9.) zaviedlo dočasné hraničné kontroly, Slovensko zvýšilo ochranu hraníc s Maďarskom a Rakúskom, kde pridalo ďalších 220 policajtov. Kaliňák priblížil, že zelená hranica s Maďarskom sa intenzívnejšie začala strážiť zhruba pred troma mesiacmi.

 

„Sme pripravení ísť na maximá všetkých čísiel v prípade, že sa tento tlak bude zvyšovať,“ uviedol. Podľa Kaliňáka boli dni, kedy sa na územie SR snažilo dostať aj 2000 ľudí. Počas dnešnej noci bolo podľa jeho slov zadržaných 37 migrantov predovšetkým zo Sýrie s troma prevádzačmi.

 

„Prevádzači samozrejme budú obvinení z tohto trestného činu a budú podľa slovenského práva súdení. Ostatní boli umiestnení do útvarov policajného zaistenia, tak ako to pre nelegálnych migrantov má byť, a samozrejme sami sa musia rozhodnúť, aký bude ich osud,“ doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona