Fico: Slovensko budeme tlačiť na plán B, čo sa týka ochrany európskych hraníc

NETKY.SK • 18 Február 2016, 13:11 • 2 min
Fico: Slovensko budeme tlačiť na plán B, čo sa týka ochrany európskych hraníc

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa chystá na dvojdňovom summite, ktorý sa dnes začína v Bruseli, podporiť závery, že sa treba sústrediť najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice na úrovni Turecko-Grécko a súčasne implementovať Akčný plán EÚ-Turecko.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane chce však vedieť, aký čas je potrebný na ich realizáciu. "Budeme jednoznačne tlačiť na plán B," avizoval pred odletom na dnešnom parlamentnom európskom výbore s tým, že má ísť o spoločné európske riešenie. Plán B počíta s posunutím ochrany vonkajšej európskej hranice na úroveň Macedónska a Bulharska. Slovensko na to ponúka primeranú technickú a personálnu pomoc. Pripomenul, že SR už pomáhalo v Maďarsku, Slovinsku a v súčasnosti má 20 policajtov v Macedónsku.

 

"Ak sa to nepodarí, začnú sa krajiny uzatvárať a to bude koniec Schengenu. Bude to mať obrovské ekonomické dopady," podčiarkol Fico s tým, že najviac tečie do topánok Grécku. Podľa neho totiž hrozí, že ak začnú členské štáty pristupovať k opatreniam na svojich hraniciach, tak všetci migranti zostanú na území Grécka, z ktorého sa stane jeden veľký hotspot. "Čo pri svojich problémoch nebude schopné zvládnuť," dodal.

 

Na summite sa bude zasadzovať aj za urýchlenie zriadenia Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Považuje za nenáležité, aby sa k tejto problematike viedla na európskej úrovni diskusia do konca júna, teda do konca holandského predsedníctva, a až potom majú nastúpiť konkrétne legislatívne úkony. "Kedy to potom začne fungovať? V zime 2016? A na čo nám to je? Vonkajšiu hranicu potrebujeme chrániť teraz," upozornil. Podľa neho migračná kríza má aj sociálny charakter, pretože začína ohrozovať pokroky, ktoré dosiahli najmä nové štáty EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies