Fico: Slovensko a Bielorusko majú rovnaký názor na potrebu atómovej energie

NETKY.SK • 28 November 2016, 14:25 • 2 min
Fico: Slovensko a Bielorusko majú rovnaký názor na potrebu atómovej energie

BRATISLAVA/MINSK - Slovensko a Bielorusko majú rovnaký názor na potrebu atómovej energie. Čo, bohužiaľ, nie je témou v EÚ, kde by sa všetky členské štáty na tejto otázke dohodli. Slovenský premiér Robert Fico to vyhlásil v piatok (25.11.) počas svojej pracovnej návštevy Bieloruska.

slovakia

left justify in out

S bieloruským premiérom Andrejom Kobjakovom rokoval okrem iného aj o vzájomnej spolupráci v tejto oblasti. "Päťdesiat percent elektrickej energie na Slovensku sa vyrába z jadra. A my si ani technicky a ani investične nevieme predstaviť, že by tento objem bol nahradený napríklad veternými elektrárňami," uviedol slovenský premiér.

 

Zdôraznil, že Slovensko je iniciátorom tzv. jadrového fóra v EÚ. "V spolupráci s Českou republikou, ktorá je rovnako ako Slovensko hostiteľom, vytvárame platformu na veľmi častú a živú diskusiu o jadre. Bola by chyba, pokiaľ by dve krajiny ako Slovensko a Bielorusko s takýmto objemom poznatkov a skúseností z atómovej energetiky nespolupracovali. A nehovorili sme vo všeobecnosti, hovorili sme o konkrétnej spolupráci," konštatoval premiér Fico.

 

Bieloruský premiér uviedol, že Slovensko a Bielorusko majú veľmi dobrú perspektívu spolupráce v oblasti energetiky. Bielorusi podľa neho vyjadrili záujem o slovenské skúsenosti, pokiaľ ide o riadenie atómovej energetiky a tak isto aj pri príprave odborníkov v atómových elektrárňach.

 

"Okrem iného sme diskutovali o možnosti účasti slovenských odborníkov, ale aj investorov pri výstavbe malých hydroelektrární. Ide o dva konkrétne projekty, ktoré budeme spolu so slovenskou stranou dopracovávať a veríme, že ich dokážeme aj zrealizovať," dodal bieloruský premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies