Fico: Slovenské firmy plánujú investície vo Vietname

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 10:09 • 2 min
Fico: Slovenské firmy plánujú investície vo Vietname

HANOJ - Slovenské firmy sa obzerajú po investičných príležitostiach vo Vietname. Spoločnosti, ktoré tam už sú, plánujú posilniť svoje pôsobenie. O potrebe posilnenia obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Vietnamom hovorí aj premiér Robert Fico, ktorý je na návšteve tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Vietnam predstavuje investičné príležitosti pre slovenských podnikateľov. S tamojšími predstaviteľmi vlády rokuje o zlepšení hospodárskej spolupráce medzi obidvoma štátmi. Eximbanka už podpísala Memorandum o porozumení s vietnamskou bankou pre investície a rozvoj BIDV.

 

Premiér tiež zdôraznil, že Slovensku záleží na rýchlej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Vietnamom. Európa sa podľa premiéra musí viac otvoriť. "Musí odstraňovať prekážky obchodných a finančných vzťahov a najmä Európa musí rešpektovať, že každá krajina má vlastné právo na vlastný výber svojej cesty riadenia a spravovania vnútorných záležitostí," zdôraznil slovenský ministerský predseda.

 

Vo Vietname už niektoré slovenské firmy pôsobia. Spoločnosť Stroje je v krajine tri roky a zameriava sa na oblasť úspory energií. Momentálne s vládou rokuje o otvorení výrobného závodu. "Chceme sa rozvíjať. Uvažujeme o výrobnom závode, lebo potenciál trhu počas najbližších desať rokov je obrovský. Budeme sa snažiť etablovať v Hanoji. Máme aktivity v južnej časti Vietnamu. Momentálne rokujeme o budovaní výrobného závodu a mal by mať približne 1000 pracovníkov," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Juraj Vašek.

 

Vietnam považuje za jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík juhovýchodnej Ázie. "Vietnam je veľmi závislý na energetických zdrojoch, musí dovážať suroviny na výrobu elektrickej energie a nie je to len otázka financií, ale aj kapacít. Vietnam má obrovský potenciál. Je to obrovský trh," skonštatoval Vašek.

 

Zároveň však zhodnotil, že podnikať v tejto krajine nie je vôbec jednoduché. "Treba niekoľko rokov, aby sa firma etablovala, zistila, aká je tu politika obchodu a správania. Predsa len je to socialistická krajina, ktorá má svoje pre a proti a tvrdé pravidlá a firma sa musí vybaviť veľkou trpezlivosťou," priblížil Vašek.

 

Nevidí však problém nájsť kvalitných zamestnancov. "Vietnam má pomerne vysoko rozvinutý školský systém. Šikovných ľudí je tu dosť. Len na to, aby ich firma využila, musí ich patrične dovzdelať. Sú potrebné kvalitné výrobné zariadenia a technológie. Ak chce firma vzdelať ľudí, musí doniesť výrobné zariadenia a naučiť ľudí na nich pracovať, a potom to ide," dodal Vašek.

 

Vo Vietname hľadá zamestnancov aj softvérová firma Gratex International. "Začali sme kooperáciu s domácou softvérovou firmou a keď sme hovorili o kapacitách, tak nám predstavili svojich ľudí, s ktorými sme mali pohovor. Zdá sa nám to ako zaujímavá alternatíva skúsiť týchto ľudí zapojiť do nášho procesu a využiť vietnamské kapacity. Plánujeme stiahnuť nejakých ľudí na Slovensko, ktorých vyškolíme na naše technológie, a potom s našimi technológiami sa chceme vrátiť do tohto regiónu," priblížil generálny riaditeľ spoločnosti Jozef Kožár.

 

Tiež uviedol, že vo Vietname je vysoká vzdelanostná úroveň a je veľmi dlhá história v matematike. "Vo vzdelávacom cykle sa to prejavuje tým, že programátori tu z hľadiska regiónu určite prevyšujú aj Indiu, Južnú Kóreu i Čínu. Zatiaľ uvažujeme, že na Slovensko by malo prísť 10-15 ľudí, ktorí by sa mali vyškoliť," doplnil Kožár.

 

Mnoho ľudí z Vietnamu, ktorí dnes podnikajú, pritom v minulosti študovali na Slovensku a vrátili sa domov. Považujú to za prínos a takéto štúdium odporúčajú mladým Vietnamcom. "Ak študujú ľudia na Slovensku, po slovensky, a potom sa vrátia domov, majú veľkú príležitosť si nájsť prácu. V súčasnosti slovenské firmy investujú do Vietnamu a potrebujú zamestnancov, ktorí vedia po slovensky. Je to pre nich veľká výhoda," dodala bývalá študentka na Slovensku Nguyen Thi Huong.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona