Fico: Šiesti z ôsmich zadržiavaných Slovákov v Iráne sú doma

NETKY.SK • 2 September 2013, 09:55 • 2 min
Fico: Šiesti z ôsmich zadržiavaných Slovákov v Iráne sú doma

BRATISLAVA – Šiesti z ôsmich Slovákov, ktorých pre údajnú špionáž niekoľko mesiacov zadržiavali v Iráne, sú už na Slovensku. Ďalší dvaja Slováci naďalej v Iráne ostávajú. Informovali o tom premiér Robert Fico a šéf diplomacie Miroslav Lajčák na dnešnej tlačovej besede.

slovakia

left justify in out

"Rokovania s iránskou stranou boli korektné a ako môžete vidieť, ich výsledkom je prepustenie šiestich z ôsmich zadržiavaných občanov SR," vyhlásil Fico. Predseda vlády nechcel komentovať zostavu delegácie, ktorá v Iráne o prepustení rokovala, ani priebeh samotných rokovaní. "Doplním, že z rokovania a prepustenia šiestich občanov nevyplynuli pre SR žiadne finančné záväzky," dodal Fico. "Dvaja občania SR zostávajú zadržaní naďalej na území Iránu, lebo iránske orgány potrebujú preveriť niektoré ďalšie podozrenia," priblížil premiér. Ako dodal, majú jasný plán ako postupovať a ako dostať aj týchto dvoch občanov na Slovensko. "Ale nebude to jednoduché, môžem to potvrdiť v tomto okamihu, že tieto rokovania budú mimoriadne komplikované," doplnil. Fico poďakoval špeciálnemu tímu zloženému z pracovníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) a rezortu diplomacie, ktorí na prípade zadržiavaných Slovákov pracovali. 

Ladislav Frigo, jeden zo šiestich prepustených, oznámil, že ostatní dvaja Slováci sú v poriadku a v dobrej kondícii. "Boli sme dnes ráno s nimi," povedal. Iránci sa k nim vraj správali veľmi dobre. "Mali sme spoločnú celu, ktorá bola veľmi veľká, boli tam sociálne zariadenia, televízia, chladnička, mohli sme si variť, chodili nám na nákupy, keď sme to požadovali, bola pravidelná strava, mali sme možnosť cvičiť. Bolo to znesiteľné," opísal viac ako stodňový pobyt v Iráne Frigo. Zadržali ich vraj preto, lebo mali dvojpásmové vysielačky. "Ale to pásmo, ktoré bolo v Iráne zakázané, sme nepoužili. Ale mali sme ich, takže to bolo to, čo sme porušili," poznamenal. 

Lajčák odporučil všetkým Slovákom, ktorí chcú cestovať exotických končín, aby sa pred výletom dobre informovali. "Asi sme si už veľmi zvykli na komfort v Schengene, keď sme už pomaly zabudli, že sú hranice a víza. To, čo je bežné a dovolené u nás, nie je automatické v iných krajinách sveta," ukončil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies