Fico si v Poľsku prevzal ocenenie Človek roka 2012

NETKY.SK • 3 September 2013, 17:12 • 2 min
Fico si v Poľsku prevzal ocenenie Človek roka 2012

KRYNICA - Predseda vlády SR Robert Fico si dnes na ekonomickom fóre v poľskej Krynici prevzal ocenenie Človek roka 2012 pre severovýchodnú Európu. Ocenenie mu odovzdal poľský premiér Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

„Vnímam to ako ocenenie toho, kde sa dnes Slovensko nachádza, pretože ja vnímam Slovensko ako krajinu, ktorá je politicky, ekonomicky, finančne aj sociálne stabilná. Hlásim sa k tomu, čo povedal Donald Tusk, že sme sa dokázali bez nejakých obrovských škôd preniesť cez krízu a dosť sme si v tomto s Poľskom podobní,“ povedal po prevzatí ocenenia pre médiá Robert Fico. To, že takéto ocenenie prichádza na takomto ekonomickom fóre, vníma premiér ako ocenenie pre celú krajinu. Rovnaké ocenenie získal pred niekoľkými rokmi v Krynici aj Mikuláš Dzurinda.

Poľský premiér Donald Tusk vo svojom príhovore na začiatku ekonomického fóra zdôraznil, že ekonomická kríza sa už končí a Poľsku sa podarilo odolať kríze a nepustiť ju do krajiny. „Jeho vystúpenie som vnímal ako vystúpenie na domácej pôde. Hovoril doma, svojim ľuďom a presne vedel, čo im má povedať. Tiež má taký pocit, ako mám aj ja. Tiež mám pocit, že Slovensko je stabilná krajina. Slovensko si naozaj nevedie zle,“ povedal Fico. Príhovor Donalda Tuska vnímal Robert Fico najmä ako posolstvo domáceho premiéra pre svojich ľudí. Samotný Robert Fico to až takto nevníma. „Potvrdzujem slová Donalda Tuska, že to vyzerá podstatne lepšie a že to nie je iba náš pozitívny pocit. Myslíme si, ale opäť sme veľmi triezvo optimistický, že druhý polrok bude mať podstatne lepšie čísla ako bol prvý polrok 2013,“ povedal Fico. 

Prijatie alebo neprijatie eura v jednotlivých krajinách nemalo podľa Fica zásadný vplyv na prekonávanie krízy. Euro má podľa neho svoje výhody. „A my sme ich na vlastnej koži pocítili, a preto aj vítam, že v Poľsku je veľmi jasná diskusia, že euro by malo byť do Poľska privedené v rozumnom čase,“ povedal Fico. 

Predseda vlády uviedol, že príliš rýchla konsolidácia verejných financií a veľké škrty idú proti hospodárskemu rastu. „My máme dlh niekde na úrovni 54 % a máme ekonomický rast nižší ako niektoré krajiny mimo Európy, ktoré majú dlh podstatne vyšší. Pripomínam to opäť, Slovensko má jeden z najnižších verejných dlhov v celej Európe,“ zdôraznil Fico. Podľa neho sa robí príliš veľká panika okolo verejného dlhu Slovenska na úrovni 54 %. Priemer v Európskej únii je podľa neho na úrovni viac ako 80 % a v eurozóne ešte viac. „Som toho názoru, že by mala existovať nejaká pružnosť pri konsolidácii verejných financií, aby krajiny mali možnosť nastavovať si konsolidáciu tak, aby mohli súčasne investovať do podpory hospodárskeho rastu,“ povedal Fico. Tieto pravidlá však musia platiť pre všetky krajiny. Aj preto vo svojom vystúpení na ekonomickom fóre v Krynici zdôraznil, že pravidlá musia byť aplikovateľné na každého v Európskej únii a nielen na vybrané štáty. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies