Fico: Šesť miliárd na podporu zamestnanosti mladých je k dispozícii

NETKY.SK • 13 November 2013, 06:23 • 2 min
Fico: Šesť miliárd na podporu zamestnanosti mladých je k dispozícii

BRATISLAVA/PARÍŽ – Šesť miliárd eur, ktoré si majú rozdeliť krajiny Európskej únie (EÚ) na podporu zamestnávania mladých ľudí, je k dispozícii.

slovakia

left justify in out

Čaká sa len na formálne schválenie rozpočtu v Európskom parlamente (EP). K tomu by malo dôjsť budúci týždeň 21. novembra. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) po tom, čo sa dnes zúčastnil na druhej medzinárodnej konferencii o zamestnanosti mladých v Paríži. Do vlasti sa vrátil v neskorých večerných hodinách.

"Dôležitá správa je, že budúci týždeň bude s vysokou pravdepodobnosťou definitívne schválený rozpočet EÚ na roky 2014 až 2020. Čo znamená, že máme k dispozícii peniaze," avizoval premiér s tým, že z celkovej sumy šesť miliárd eur by malo SR pripadnúť 150 až 200 miliónov eur.

Slovensko bude pritom podľa Fica pripravené čerpať tieto peniaze pravdepodobne okamžite v prvých mesiacoch budúceho roka. Ako jedna zo šiestich krajín EÚ už totiž predložilo akčný plán pre túto oblasť, teda spôsob, ako navrhuje tieto financie použiť a premeniť ich na pracovné miesta pre mladých. Pri tomto programe je však potrebné 50-% spolufinancovanie zo strany štátu. Fico zdôraznil, že Slovensko tieto peniaze nájde. "Nebojím sa toho, že pokiaľ pripravíme v akčnom pláne dobré projekty na zamestnávanie mladých ľudí, že by sme neboli schopní spolufinancovať to, čo zaplatí EÚ," zdôraznil. Zároveň doplnil, že o projekte už hovoril aj s ministrom financií pri zostavovaní rozpočtu.

Fico na dnešnom stretnutí podľa vlastných slov požiadal EK o väčšiu mieru flexibility pri využívaní štrukturálnych fondov. V súčasnosti je totiž podľa neho veľmi náročné presúvať peniaze z jedného fondu do druhého. Rovnako požiadal komisiu, aby prišla s návrhmi, ktoré umožnia použiť peniaze, ktoré by inak prepadli, na zamestnávanie mladých.

Premiér sa v rámci dnešnej konferencie stretol napríklad s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a ďalšími predstaviteľmi štátov únie. "Dohodli sme sa, že sa znovu stretneme v apríli v Ríme," avizoval Fico. V tomto čase už podľa neho budú krajiny vidieť, do akej miery sa čerpá alebo nečerpá stanovená suma šesť miliárd eur na zamestnávanie mladých.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies