Fico: Schválený rozpočet pokrízový

NETKY.SK • 10 Október 2013, 18:17 • 2 min
Fico: Schválený rozpočet pokrízový

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu, ktorý vo štvrtok schválil vládny kabinet, je rozpočtom sociálneho zmieru, je zodpovedný, solidárny a pokrízový. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico po štvrtkovom poobedňajšom rokovaní jeho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihol, že rozpočet plne rešpektuje záväzok znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu a zároveň po niekoľkých rokoch prvýkrát umožnil rozmraziť platy vo verejnej správe. "Je východiskom k tomu, aby sme sa konečne na Slovensku nadýchli," tvrdí premiér.

Návrh rozpočtu verejnej správy počíta v budúcom roku s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu. Ešte v auguste pritom prvý návrh rozpočtu predpokladal schodok 2,9 % výkonu ekonomiky. Podľa ministra financií Petra Kažimíra lepším rozpočtovým výhľadom pomáhajú aj pozitívnejšie predikcie vývoja hospodárstva. Vládou schválený návrh rozpočtu označil za dobrý kompromis. "Existujú veľmi reálne základy, aby sme tento stanovený cieľ dosiahli."

Dosiahnutie stanoveného schodku je podľa ministra o to reálnejšie, že vláda si aj na budúci rok naplánovala rezervy. Tá prvá je priamo v rozpočte v sume 70 mil. eur. Okrem toho môže rozpočet ťažiť aj z lepšieho výberu daní. Podľa Kažimíra je totiž možné, že v budúcom roku sa podarí vďaka prijímaným opatreniam vybrať na daniach o 250 mil. eur viac, ako sa počíta v schválenom rozpočte. Ak sa tento cieľ podarí dosiahnuť, prostriedky sa podľa neho môžu využiť na zníženie deficitu alebo na priority.

Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy, by mali podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu. Schodok by tak mal byť mierne nižší, ako sa plánovalo v pôvodnom návrhu rozpočtu z polovice augusta, ktorý hovoril o budúcoročnom deficite na úrovni 2,9 % výkonu ekonomiky. V ďalších rokoch sa predpokladá postupné znižovanie schodku na 2,57 % hrubého domáceho produktu v roku 2015 a 1,5 % o rok neskôr. Tento rok pritom rezort financií očakáva schodok na úrovni 2,98 % výkonu ekonomiky.

Ministerstvo financií do aktuálneho znenia návrhu rozpočtu zakomponovalo opatrenia tak na príjmovej, ako aj výdavkovej strane. Zníženie výdavkov o 105 mil. eur má pritom priniesť realizácia druhej etapy reformy verejnej správy ESO zvýšením efektívnosti fungovania verejného sektora. "Zároveň bola v rámci programu ESO realizovaná analýza nehnuteľného majetku štátu a v roku 2014 sa predpokladá dosiahnutie príjmu z predaja nepotrebného majetku v objeme 54 mil. eur," konštatuje sa v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016.

Budúcoročný rozpočet okrem toho počíta aj s efektívnejšou činnosťou podnikov s majetkovou účasťou štátu. To by podľa rezortu financií malo priniesť zvýšenie príjmov z dividend od týchto spoločností v objeme 91 mil. eur. Celkovo sa má spolu s ďalšími opatreniami prijatými na zefektívnenie činnosti verejnej správy v roku 2014 získať 333 mil. eur.

Nové opatrenia pripravil rezort financií aj na strane príjmov. Na jednej strane navrhuje znížiť korporátnu daň z 23 na 22 %, na druhej však chce zaviesť licencie pre obchodné spoločnosti. Tie by mali platiť aj spoločnosti, ktoré vykážu minimálny alebo žiaden zisk. V konečnom dôsledku by mal byť rozpočet po započítaní vplyvov týchto dvoch opatrení v pluse. Na licenciách by totiž mal vybrať o 84,2 mil. eur viac, ako ho bude stáť zníženie sadzby korporátnej dane. Návrh rozpočtu pritom v nasledujúcich troch rokoch naďalej počíta aj s osobitným odvodom v regulovaných odvetviach, ktorý má do rozpočtu priniesť 78,7 mil. eur.

Súčasťou prijatých opatrení je aj presunutie dividendových príjmov plánovaných na rok 2013 do roku 2014. Podľa ministerstva financií to umožňuje aktuálny odhad vývoja rozpočtu verejnej správy. Aktuálne prognózy pritom zlepšujú rozpočtovú pozíciu aj v budúcom roku. "Septembrová aktualizácia makroekonomickej prognózy a prognózy daňových a odvodových príjmov priniesla zlepšenie fiškálneho rámca o 127 mil. eur v roku 2014, a to najmä prostredníctvom zvýšeného odhadu výberu dane z pridanej hodnoty," uvádza sa v materiáli.

Samotná štátna správa by pritom mala v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom na úrovni 3,386 mld. eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu sú plánované na úrovni 13,837 mld. eur a výdavky sa rozpočtujú na úrovni 17,223 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona