Fico: Šancu má skôr regionálna obranná spolupráca aká je vo V4

NETKY.SK • 26 September 2016, 17:13 • 2 min
Fico: Šancu má skôr regionálna obranná spolupráca aká je vo V4

BRATISLAVA – V oblasti európskej politiky prakticky nie je téma, ktorá by Slovensko a Českú republiku rozdeľovala. Vyhlásil to premiér Robert Fico po skončení spoločného rokovania oboch kabinetov v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Premiéri sa venovali otázkam obrany, bezpečnosti, ale aj spoločným infraštruktúrnym projektom a jadrovej energetike. Podpísali spoločné vyhlásenie, ktoré Fico nazval „inventúrou vzájomných vzťahov, ale zároveň akousi pôžičkou vzájomnej dôvery“.


Pokiaľ ide o otázku bezpečnosti, premiér Fico avizuje spoločný postup. Ministri obrany počas dnešného rokovania podľa Fica hovorili aj o projekte Spoločného neba. Na tomto projekte sa zhodli vlani na spoločnom rokovaní vlád v českých Valticiach. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku je možné, že by sa dohoda mohla podpísať do konca roka, ale pripustil, že veľa záleží od rozhodnutia Slovenska o tom, akými strojmi bude ochranu neba zaisťovať. „Buď tam tie synergie môžu nastať vo väčšom rozsahu, alebo v menšom rozsahu, ale bude to rozhodnutie slovenskej vlády. V každom prípade sme si potvrdili, že máme záujem o spoločný postup, o zníženie nákladov,“ vysvetlil Sobotka.


„Vždy som bol človekom, ktorý by uprednostnil nákup poľnohospodárskych strojov pred lietajúcimi strojmi, ale pravdepodobne sa tomu nevyhneme,“ povedal Fico o lietadlách. Od ministra obrany Petra Gajdoša (nom. SNS) očakáva, že príde s návrhom, či Slovensko pôjde cestou predĺženia životnosti MIG-ov alebo cestou nájmu, lízingu či kúpy nových strojov. Česká strana vlastní Gripeny, o ktorých Slovensko rokuje so Švédskom. „Asi by malo zmysel hľadať synergiu, pretože potom je to lacnejšie, môžeme sa sústrediť na spoločnú opravu, výcvik pilotov,“ dodal Fico s tým, že sme ešte ďaleko od tohto rozhodnutia.


Premiéri odpovedali aj na otázku o spoločnej európskej obrane. Pokiaľ ide o Visegrádsku štvorku, Fico pripustil, že sú krajiny, ktoré majú k tejto téme bližšie, niektoré ďalej. „Skôr vznikne spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti na regionálnej úrovni ako v celej Európskej únie,“ povedal s tým, že dobrým príkladom takejto spolupráce je V4. Ako dodal, to, že krajiny ako Nemecko, Francúzsko alebo Taliansko majú bližšie k myšlienke spoločnej obrany, je v súlade s konceptom, aby bola EÚ globálnym hráčom.

 

„Sme neuveriteľne ďaleko od nejakého konečného riešenia, ktoré by prichádzalo do úvahu. Za vládu SR môžem garantovať, že budeme konštruktívnym partnerom a nepostavíme sa do pozície, že nie, nesúhlasíme, neprichádza do úvahy,“ uviedol Fico.


Podľa Sobotku je Česká republika pripravená podporovať iniciatívy, ktoré pôjdu smerom k posilňovaniu spolupráce pri obrane Európy. „To, čo je prakticky realizovateľné veľmi rýchlo, je vytvorenie spoločných jednotiek, ktoré budeme schopní rýchlo nasadiť,“ predstavil svoju predstavu šéf českej vlády.


lv;bl



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies