Fico sa v marci o post ústavného sudcu uchádzať nebude, vyhlásil to on sám

NETKY.SK • 19 Február 2019, 16:24 • 2 min
Fico sa v marci o post ústavného sudcu uchádzať nebude, vyhlásil to on sám

BRATISLAVA - Predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico sa nebude uchádzať o post ústavného sudcu v opakovanej voľbe, ktorá sa uskutoční na marcovej schôdzi Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

"Ja sa volieb nezúčastním, ale nevylučujem, že o 12 rokov sa tu znova ukážem," vyhlásil Fico. Ako uviedol, nechce ani pri tajnej voľbe vyvolávať podozrenia, že idú niečo ovplyvňovať. Podľa neho môžeme očakávať aj odliv kandidátov, ktorí sa zúčastnili na februárovej voľbe a zároveň je možné, že príde nová skupina kandidátov, ktorí sa do 5. marca prihlásia.

Fico dnes zdôraznil, že všetci členovia predsedníctva Smeru-SD majú úplne rovnaký názor na nevyhnutnosť tajnej voľby. "Predseda vlády sa nemohol zúčastniť, lebo je na zahraničnej pracovnej ceste. Aj on je za tajnú voľbu," uviedol Fico. Je presvedčený, že tajná voľba je najväčší výdobytok demokracie a podľa toho sa aj pri verejnej voľbe minulý týždeň správali, keď odovzdali prázdne hlasovacie lístky v parlamente.

"Chcem potvrdiť, že vítame postoje koaličných partnerov, ktorí verejne prehlásili, že sú ochotní hovoriť o tajnej voľbe," povedal a dodal, že to dáva predpoklad, aby v marci zvolili príslušný počet kandidátov, z ktorých bude môcť prezident Andrej Kiska vybrať potrebný počet ústavných sudcov.

 

img

Robert Fico. Zdroj: TASR

 

"Máme vôľu voliť, ale z požiadavky na tajnú voľbu neustúpime," dodal. "Máme záujme na tom, aby boli ústavní sudcovia zvolení," podotkol Fico.

Po tom, ako poslanci NR SR v dvoch kolách vo februári nezvolili žiadnych kandidátov na ústavných sudcov, predseda NR SR Andrej Danko informoval o novej voľbe, ktorá sa uskutoční na marcovej schôdzi parlamentu. Schôdza sa začína 26. marca.

 

Oprávnené inštitúcie môžu predkladať návrhy na kandidátov do 5. marca do 16:00. Verejné vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov je naplánované opäť na tri dni, od 21. do 23. marca vrátane soboty. Informoval o tom na sociálnej sieti člen ústavnoprávneho výboru a poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS).

 

Následne bude na marcovej schôdzi parlament opätovne voliť 18 kandidátov, z ktorých vyberie prezident polovicu. Ústavný súd SR je od soboty 16. februára paralyzovaný, keď na ňom zostali pôsobiť iba štyria sudcovia. Rozvrh práce je tak stanovený iba na jeden funkčný trojčlenný senát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona