Fico sa stretol s ministrom pre brexit: Británia bude k Slovákom veľkorysá

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 12:19 • 2 min
Fico sa stretol s ministrom pre brexit: Británia bude k Slovákom veľkorysá

BRATISLAVA - Diabol je skrytý v detailoch, Slovensko preto bude podrobne sledovať, ako sa deklarovaná veľkorysosť Veľkej Británie voči Slovákom na jej území naplní. Po dnešnom stretnutí s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). O veľkorysom prístupe podľa jeho slov hovoril práve Davis.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Náš národný záujem nás núti zaujímať sa aj o osud občanov SR ktorí sú vo Veľkej Británii. Nechceme, aby boli akýmkoľvek spôsobom z dôvodu brexitu poškodení. Minister Davis povedal, že ak ide o tých, ktorí sa už nachádzajú na území Veľkej Británie a sú občanmi SR, tento prístup bude veľkorysý. Toto slovo môže obsahovať všeličo, lebo diabol je vždy skrytý v detailoch. Preto budeme sledovať, ako sa slovo veľkorysosť bude napĺňať," avizoval Fico.

 

Zároveň tvrdí, že musí férovo zobrať na vedomie, že pokiaľ ide o príchod ďalších ľudí do Británie, budú určité limity. "Všetci, ktorí sa chcú vrátiť z Veľkej Británie na Slovensko, sú absolútne vítaní. V období nedostatku pracovnej sily sme v období významných zmien na trhu práce," povedal šéf slovenskej vlády s tým, že Slováci sú ľudia, ktorí rozumejú reciprocite, a preto verí, že ani občania Británie na území EÚ nebudú znevýhodnení.

 

Davis uviedol, že on osobne aj britská premiérka Theresa Mayová začali viesť rokovania a vyvíjať aktivity, aby občania Veľkej Británie v EÚ a občania únie v Británii mali minimálne rovnako dobré podmienky na svoje fungovanie ako doteraz. "To je teda obsahom toho slovíčka veľkorysosť," vysvetlil.

 

Fico zopakoval, že SR si úprimne želá, aby bol projekt EÚ úspešný a aby bola únia v dnešnom turbulentnom svete bezpečným a efektívnym domovom pre svojich obyvateľov. "SR chce zostať v EÚ, lebo v tento projekt naozaj verí. Je nám ľúto, že došlo k rozhodnutiu o brexite, ale rešpektujeme ho," povedal.

 

Slovensku podľa jeho slov veľmi záleží, aby rozhovory medzi Britániou a EÚ neskončili tak, že Briti budú mať z toho len výhody a EÚ len nevýhody. "Lebo to by mohlo povzbudzovať ľudí v iných krajinách organizovať podobné referendá. Na druhej strane máme národný záujem o vynikajúce bilaterálne vzťahy s Britániou. Slovensko však nebude rokovať individuálne a rešpektujeme, že únia chce rokovať ako jeden celok," deklaroval.

 

Davis uistil, že Briti chcú byť naďalej globálnymi občanmi a dobrými občanmi Európy. "Želáme si, aby výsledok nášho vystúpenia bol prospešný pre obe strany. Podľa nás EÚ ako projekt musí uspieť, je to aj v našom vlastnom záujme. Musíme napr. spolupracovať aj v oblasti boja proti terorizmu. Náročnejšie budú sféry ako ekonomické vzťahy a problematika voľného obchodu. Je to niečo, čo hodláme aj naďalej podporovať," uistil.

 

Snemovňa lordov britského parlamentu schválila 1. marca dodatok k zákonu o brexite, ktorý chráni práva troch miliónov občanov EÚ žijúcich v Británii. Schválenie dodatku hornou komorou britského parlamentu znamená, že vláda premiérky Theresy Mayovej bude musieť do troch mesiacov od iniciovania brexitu predložiť návrhy na zaručenie práv občanov EÚ žijúcich v Británii.

 

Tento výsledok hlasovania dočasne sťažil Mayovej situáciu, ktorá teraz musí vrátiť vládny návrh zákona do Dolnej snemovne. Tá ho predtým prijala bez zmien a očakáva sa, že dodatok prijatý Snemovňou lordov zruší.

Britská premiérka chce najneskôr do konca marca aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje podmienky odchodu členských krajín z EÚ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies