Fico sa stretne s Tuskom, témou bude Bratislavský summit

NETKY.SK • 2 September 2016, 09:18 • 2 min
Fico sa stretne s Tuskom, témou bude Bratislavský summit

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico odletí dnes do Bruselu za predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Témou budú prípravy na Bratislavský summit, na ktorom sa bude hovoriť o budúcnosti Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Obaja predstavitelia zhodnotia aktuálny stav príprav a prediskutujú hlavné programové východiská a ciele vrcholnej schôdzky slovenského predsedníctva. Summit bude neformálny, nebudú z neho žiadne záväzné závery a nie je naň pozvaná ani Veľká Británia, ktorá sa v júnovom referende rozhodla pre odchod z európskeho klubu.

 

O Bratislavskom summite, ktorý sa koná 16. septembra, hovoril Fico už s viacerými lídrami. Koncom augusta sa v Paríži stretol so sociálnodemokratickými lídrami a podľa jeho slov táto schôdzka priniesla posun v agende neformálneho summitu. Na tomto stretnutí, ktoré inicioval francúzsky prezident François Hollande, sa zúčastnili aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

 

Premiér so svojimi partnermi z Visegrádskej štvorky hovoril na túto tému dvakrát, a to koncom júla aj augusta. Na poslednom stretnutí sa v rámci svojho turné po Európe zúčastnila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Predtým navštívila aj Taliansko, Estónsko a Českú republiku.

 

Záväzok hovoriť pred summitom so všetkými lídrami EÚ si dal okrem Merkelovej aj predseda Rady Donald Tusk, ktorý summity vedie. Hovoril už s Hollandom, Merkelovou, ale aj s premiérmi Chorvátska, Bulharska, Belgicka či Portugalska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies