Fico sa Radičovej ospravedlniť nemieni, voči rozsudku sa odvolal

NETKY.SK • 17 August 2013, 10:04 • 2 min
Fico sa Radičovej ospravedlniť nemieni, voči rozsudku sa odvolal

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa expremiérke Ivete Radičovej ospravedlniť nemieni. Voči rozsudku Okresného súdu v Pezinku, ktorý ho k tomu zaviazal, podal odvolanie.

slovakia

left justify in out

TASR to potvrdili na Krajskom súde v Bratislave. Fico sa mal Radičovej ospravedlniť za to, že jej meno spojil s korupciou pri dostavbe biatlonového areálu v Osrblí. 

"Právna zástupkyňa odporcu v zákonnej lehote doručila Okresnému súdu Pezinok odvolanie v predmetnej veci, ktoré obsahovalo všetky náležitosti odvolania," potvrdili na súde. Prípad ďalej prevezme Krajský súd v Bratislave, ktorý o odvolaní rozhodne. "Predseda vlády, tak ako aj iní občania, využil právo na podanie odvolania," povedala jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. Dôvody odvolania nespresnila. 

 

"Predsedníčka vlády SR je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie," znel jeden z Ficových z výrokov, za ktorý ho Radičová v roku 2011 zažalovala. Ďalší sa týka voľby generálneho prokurátora v Národnej rade SR. V tejto časti Radičová neuspela. Podľa rozsudku sudkyne Michaely Královej mal Fico uverejniť ospravedlnenie na vlastné náklady v tlačových agentúrach TASR a SITA. 

"Toto bez ohľadu na to, že navrhovateľka bola aktívna politička, zasiahlo podľa môjho názoru do jej cti, a to z toho dôvodu, že z páchania trestného činu môže byť podozrivá iba fyzická osoba. To, že navrhovateľka bola v tom čase verejne činná osoba, je v tomto prípade iba priťažujúcou okolnosťou," zdôvodnila 9. mája tohto roku sudkyňa Králová svoje rozhodnutie k výrokom o korupcii. Vykonané dôkazy podľa nej nenasvedčovali tomu, že by Radičová bola niekedy spájaná s korupciou a podľa sudkyne nie je žiadny politik povinný strpieť urážky a obvinenia z korupcie, aj keď ide o politický boj. 

V druhej časti žaloby, podľa ktorej Fico uviedol, že je presvedčený, že Jozef Čentéš sa pred voľbou generálneho prokurátora vzdal kandidatúry na pokyn Radičovej, expremiérka neuspela. Sudkyňa to zdôvodnila tým, že išlo o hodnotiaci úsudok, ktorý Fico vyhlásil vo vzťahu k premiérke, teda političke, ktorá musela uniesť kritiku z titulu svojej funkcie.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies