Fico sa obáva, či je Ukrajina solídny partner

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 15:29 • 2 min
Fico sa obáva, či je Ukrajina solídny partner

BRATISLAVA - Predseda vlády deklaroval pripravenosť pokračovať v rokovaniach o spätnom toku plynu zo západu na východ. V tomto duchu dostane podľa neho pokyny aj minister hospodárstva, ale Slovensko chce garancie od ukrajinskej vlády, že ukrajinská strana si po odbere plynu bude plniť komerčné záväzky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico sa obáva, či Ukrajina je solídny partner v plnení jej záväzkov. Ako povedal Fico dnes novinárom v súvislosti so zabezpečením reverzného toku plynu na Ukrajinu, slovenská vláda nemôže prinútiť komerčnú spoločnosť Eustream, aby investovala 20 miliónov eur, následne budeme posielať plyn na Ukrajinu a oni nebudú platiť. „Takto svet nemôže fungovať. Prevláda presvedčenie, že na jednej strane sa víta európska perspektíva Ukrajiny a my ju ponúkame, pretože sme Ukrajine ponúkli podpis asociačnej dohody, ale to súčasne neznamená, že z našich peňaženiek a našich štátnych rozpočtov budeme riešiť problémy, ktoré dnes Ukrajina má,“ povedal.

 

Fico sa s novinármi rozprával po zasadnutí mimoriadneho rozšíreného zahraničného výboru národnej rady. Na výbor prišlo niekoľko desiatok poslancov NR SR, predseda vlády Robert Fico, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister vnútra Robert Kaliňák a šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský. Opozícia pôvodne požadovala schôdzu pléna NR SR k Ukrajine. Podpisy na jej zvolanie zatiaľ neodovzdala. Šéf NR SR Pavol Paška rozhodol, že bude rokovanie výboru.

 

Slovensko niekoľko mesiacov rokuje s Ukrajinou o reverznom fyzickom toku plynu zo západu na východ. Malo byť podpísané memorandum o porozumení, ale ukrajinská strana ho podľa Fica neprišla podpísať. „Pýtal som sa ukrajinského premiéra, či je schopný garantovať, že tieto rokovania budú pokračovať. Povedal, že menia vedenia operátorov na území Ukrajiny a že tieto rokovania by mali pokračovať,“ povedal s tým, že technická stránka zabezpečenia reverzného toku si vyžaduje približne deväť mesiacov. „Vyžiada si to na slovenskej strane investíciu 20 miliónov eur na technickú a meraciu stanicu, ktorá by takýto tok zabezpečila. Ukrajine už bol dvakrát ponúknutý tok plynu. Reverzný tok plynu je schopné zabezpečiť aj Poľsko a Maďarsko, ale na druhej strane nie je záujem. Preto som sa pýtal premiéra, či vôbec je záujem o reverzný rok plynu zo západu na východ. Nevedel odpovedať,“ upozornil Fico. 

 

Predseda vlády deklaroval pripravenosť pokračovať v rokovaniach o spätnom toku plynu zo západu na východ. V tomto duchu dostane podľa neho pokyny aj minister hospodárstva, ale Slovensko chce garancie od ukrajinskej vlády, že ukrajinská strana si po odbere plynu bude plniť komerčné záväzky. 

Fico sa obáva, že Ukrajina si európsku perspektívu spája najmä s peniazmi. Podľa neho niektorí politici si myslia, že EÚ vyrieši problémy Ukrajiny, ktoré si nedokáže vyriešiť s Ruskom. Upozornil však, že úvery pre Ukrajinu budú spojené s prísnymi podmienkami reforiem. „Pripravme sa aj na zásadné otázky. Sme pripravení sa skladať aj na úkor našich občanov? Slovensko nemá teraz kapacity, aby sme zostavovali pomoc Ukrajine z členských príspevkov členov únie,“ povedal. 

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes na rozšírenom rokovaní zahraničného výboru NR SR poslancov informoval, že je dôležité, aby slovenská vláda v súvislosti s vývojom na Ukrajine mobilizovala všetky kapacity na pomoc Ukrajine, organizovala naše brannobezpečnostné kapacity a viedla konzultácie s našimi partnermi o hľadaní postupu na riešenie situácie. Pripomenul, že Slovensko poslalo na Ukrajinu dve tony humanitárnej pomoci. Päť zranených z kyjevského Majdanu, ktorí boli operovaní v Rakúsku, príde na rehabilitačné pobyty na Slovensku. Záujem o to prejavil ukrajinský Červený kríž. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí už vyhlásilo grantové kolo na budovanie ukrajinskej občianskej spoločnosti. 

 

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák upozornil, že na rozdiel od všetkých bývalých sovietskych štátov, armáda na Ukrajine bola sovietska, ktorá sa transformovala na ukrajinskú. Najhoršie to podľa neho bolo v tajných službách. Dodnes sú napojené na sovietske tajné služby. Systém hraničnej stráže na Ukrajine je podľa neho samostatný vojenský zbor podriadený priamo prezidentovi. „Najväčšie riziko je samotný stav bezpečnostných zložiek. Situácia je iná na každom úseku. Poľská strana má problémy, lebo na ich hranici Ukrajinci upustili od stráženia hranice,“ povedal Kaliňák poslancom s tým, že my takéto problémy nemáme. Slovensko nasadilo na hranicu s Ukrajinou 800 príslušníkov hraničnej polície. 

 

Za riziko minister tiež považuje pomerne veľké množstvo migrantov na Ukrajine z tretích krajín. Podľa neho sú ich tisícky. „Pohyb utečencov tretích krajín môže byť masívny,“ povedal s tým, že prevádzači skôr využívajú rovinaté prechody u našich susedov, ktorými sú Poľsko a Maďarsko. 

 

Podľa člena zahraničného výboru Mikuláša Dzurindu premiér relativizuje problém na Ukrajine. Chýba mu jasné pomenovanie konfliktu na Kryme našou vládou. Podľa neho by ho mala nazvať agresiou. Podľa neho Fico relativizuje aj reverzný chod plynu na Ukrajinu. „Je potrebný reverzný chod alebo nie? Premiér sa pýta, či bude dopyt z ukrajinskej strany. Prečo sme my zariaďovali reverzný chod voči Rakúsku? Prečo sme to my zariaďovali z ČR? No pre prípad, že to bude potrebné. Nerelativizujeme. Premiér relativizuje, uhýba, bráni sa jasnému slovu,“ vyhlásil Dzurinda. Ten vidí aj viaceré riziká. Prvým je ďalšie eskalovanie napätia. Druhým je ekonomický kolaps Ukrajiny. „Ukrajincom by sme mali poslať päť signálov. Prvým je asociačná dohoda a potom dohoda o voľnom obchode. Ďalej, že nenecháme Ukrajinu skolabovať. Nepočul som, že by sme ponúkli skúsenosti, čo má teraz Ukrajina urobiť,“ uviedol. Ďalší signál by bola podľa neho zmena vízovej politiky. „Mali by sme tiež povedať Ukrajincom, že ich chceme medzi seba. Treba im povedať, že ich chceme do EÚ,“ dodal. 

 

Podľa predsedu výboru Františka Šebeja ruský premiér Vladimír Putin sa presviedča, že beztrestne môže porušovať medzinárodné právo. Putinove ambície nekončia na Kryme. Podpredsedovi KDH Júliusovi Brockovi sa nepozdávalo dnešné rokovanie v kinosále parlamentu. „My nie sme obecné zastupiteľstvo, aby sme rokovali v kinosále. Nepovažuje Paška rokovanie o Ukrajine za tak dôležité, aby zasadala NR SR? Slovensko je existenciálne závislé od diania na Ukrajine,“ zdôraznil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona