Fico sa nebude angažovať vo voľbách predsedu Najvyššieho súdu SR

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 13:52 • 2 min
Fico sa nebude angažovať vo voľbách predsedu Najvyššieho súdu SR

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa nijako nebude angažovať v ďalšom postupe súdnej rady, ktorá v prvej ani opakovanej voľbe v pondelok v Sobranciach nezvolila nového predsedu najvyššieho súdu.

slovakia

left justify in out

"Vôbec sa nebudem snažiť čokoľvek robiť, ovplyvňovať, je to vec len a len súdnej rady, ako bude postupovať a aké prijme rozhodnutia v tejto veľmi vážnej personálnej otázke," povedal Fico na tlačovej besede. Súdna rada v pondelok večer nezvolila nikoho z pôvodnej trojice a potom dvojice kandidátov, medzi ktorými bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová. Fico pripomenul, že neúspešní kandidáti z prvej a opakovanej voľby nemôžu ísť do novej voľby. "Za týchto podmienok očakávam od ministra spravodlivosti, že príde s nejakým návrhom obdobným, ako urobil minister spravodlivosti pri sudkyni Bajánkovej," dodal. Minister Tomáš Borec navrhol do prvej voľby za kandidátku na predsedníčku najvyššieho súdu Janu Bajánkovú. Na zvolenie by potrebovala 10 hlasov, vždy dostala len po päť hlasov, pričom z trojice nominantov vlády v súdnej rade ju plne podporil len jeden - Ľuboš Sadovský. Jaroslav Chlebovič, ktorého do súdnej rady tiež nominovala vláda, hlasoval v prvej aj opakovanej voľbe za Harabina. Tretia nominantka vlády Eva Fulcová v prvej voľbe dala hlas Harabinovi, v opakovanej už nikomu a zdržala sa.

 

Rozhodnutie súdnej rady, ktorá zatiaľ nezvolila nového predsedu NS SR, odmietol Fico komentovať. "Vždy rešpektujem rozhodnutia orgánov, ktoré sú na to určené," uviedol premiér a pripomenul, že takisto rešpektuje rozhodnutia a nálezy ústavného súdu. Povedal, že nechce komentovať ani to, čo sa na súdnej rade dialo. "Ja teraz nehovorím o členoch súdnej rady, hovorím o niekom inom. Toto politici ani mimovládne inštitúcie nemôžu robiť, čo robia," dodal predseda vlády. Na rokovaní súdnej rady, ktoré je vždy verejné, boli aj aktivisti s protiharabinovskými transparentmi a petičiari zo strany NOVA, ktorý odovzdali petíciu proti opätovnému zvoleniu Harabina do čela najvyššieho súdu. 

 

Fico sa nechcel vyjadrovať ani ku kandidátom na predsedu NS SR so zdôvodnením, že to nie je jeho úloha. "My sme sa jasne postavili k voľbám predsedu najvyššieho súdu v tom, že minister spravodlivosti predložil kandidáta, ktorý podobne ako žiadny iný nezískal väčšinu v súdnej rade. Týmto sa pre mňa tento proces končí a budem čakať, ako sa súdna rada rozhodne a čo urobí," povedal Fico. 

 

Na margo novinárskej otázky, či Fica žiadal Harabin pred voľbou o podporu, dnes premiér povedal "čo pomôže? aká podpora? súdna rada rozhoduje, nie ja". Poznamenal, že súčasné pravidlá voľby predsedu NS SR v súdnej rade sa schvaľovali za bývalej Dzurindovej vlády. "My sme na týchto kritériách nezmenili absolútne, ale absolútne nič. A tieto kritériá hovoria, že exekutíva ako taká nemôže zasahovať súdnej rade do rozhodovania o tom, kto bude predseda najvyššieho súdu," povedal Fico s tým, že koho súdna rada vyberie, toho on bude rešpektovať. 

 

Premiér Fico ešte ako prezidentský kandidát počas predvolebnej kampane viackrát povedal, že by neodporučil Štefanovi Harabinovi znovu kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR. "Je objektívny fakt, že predseda najvyššieho súdu rozdeľuje súdnictvo. Preto, ak by sa mňa opýtal pán Harabin, či by som mu odporúčal, aby kandidoval za predsedu najvyššieho súdu, tak by som mu povedal, aby nekandidoval, že mu to neodporúčam," povedal Fico 22. marca v diskusnom dueli Rozhlasu a televízie Slovenska k prezidentským voľbám. Dnes to nezopakoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies