Fico sa na Malte zúčastní na dvojdňovom summite venovanom migrácii

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:17 • 2 min
Fico sa na Malte zúčastní na dvojdňovom summite venovanom migrácii

BRATISLAVA - Lídri Európskej únie budú počas dvoch dní diskutovať na Malte o migračnej problematike. Slovensko bude zastupovať premiér Robert Fico, ktorý dnes odletel do Valletty.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom summite sa členské krajiny únie stretnú s predstaviteľmi 35 afrických štátov, aby hovorili o spolupráci a hľadaní spoločných riešení.

 

Zameriavať sa chcú na päť konkrétnych oblastí - riešenie hlavných príčin migrácie; vytváranie a organizovanie legálnych migračných kanálov; posilnenie ochrany migrantov a žiadateľov o azyl; boj proti vykorisťovaniu migrantov a obchodovaniu s nimi a zlepšenie spolupráce v oblasti návratu.

 

Mnohí z migrantov cestujú do Európy cez severné pobrežie Afriky, kde pôsobí mnoho skupín prevádzačov, a to najmä v Líbyi vzhľadom na jej nestabilitu. Cez severnú Afriku prechádzajú často aj utečenci z Blízkeho východu, pričom zo samotnej Afriky uniká mnoho ľudí pred konfliktami a chudobou.

 

Vo Vallette sa bude hovoriť napríklad o možnom uzavretí dohôd o spätnom prijímaní odmietnutých azylantov, no tiež o téme lepšieho spravovania štátu. Účinná a humánna politika návratu podľa únie neodporuje otvorenejšej migračnej politike. Zabezpečenie návratu neregulárnych migrantov považuje za kľúč k posilneniu dôveryhodnosti politík EÚ v oblasti medzinárodnej ochrany a legálnej migrácie.

 

Zo strany Afričanov sa očakávajú požiadavky na financovanie humanitárnych agentúr OSN.

 

Únia sa zameriava na zlepšenie riadenia legálnych migračných tokov, pričom v oblasti migrácie pracovnej sily sa hovorí najmä o revízii smernice o modrej karte zameranej na vysokokvalifikovaných pracovníkov, ako aj o nových právnych predpisoch upravujúcich podmienky pre sezónnych pracovníkov.

 

Vo štvrtok (12.11.) sa následne koná neformálne zasadnutie premiérov a prezidentov EÚ, ktoré zvolal šéf Európskej rady Donald Tusk. Ešte pred ním sa už klasicky zídu predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky.

 

Cieľom summitu je posúdiť stav doterajších vykonaných opatrení, predovšetkým zlepšiť spoluprácu s tretími krajinami, vrátane Turecka, posilniť kapacity pre prijímanie utečencov a kontrolu vonkajších hraníc EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona