Fico sa na Kube dohodol o urovnaní dlhu, podpísal aj energetické projekty

NETKY.SK • 9 Október 2015, 13:01 • 2 min
Fico sa na Kube dohodol o urovnaní dlhu, podpísal aj energetické projekty

BRATISLAVA - Slovensko má zmluvu o vysporiadaní kubánskeho dlhu. Počas svojej návštevy Kuby ju podpísal predseda vlády Robert Fico a podpredseda vlády Kuby Ricardo Cabrisas. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou v regióne strednej Európy, ktorej sa takúto zmluvu s Kubou podarilo uzavrieť.

slovakia

left justify in out

V rámci stretnutia premiéra Fica s podpredsedom kubánskej vlády bol aj podpis dohody na energetických projektoch. Podpísala ju kubánska firma Energoimport a za slovenskú stranu SES Tlmače a Eximbanka. Celkový objem dohodnutých energetických projektov predstavuje do 100 mil. eur. "Kubánska strana zároveň prezentovala ambície v oblasti obnoviteľných zdrojov, čím sa vytvára priestor na participáciu ďalších slovenských firiem na energetických projektoch v tejto krajine,“ informoval tlačový odbor úradu vlády.


Slovenskej delegácii, ktorej súčasťou sú aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister financií Peter Kažimír, predstavili aj osobitnú ekonomickú zónu Mariel so špeciálnymi podmienkami pre zahraničných investorov. "Vyjadrením užšej ekonomickej spolupráce medzi krajinami bude tiež účasť slovenských firiem na výstave FIHAV v Havane, pričom vládu SR bude zastupovať minister hospodárstva SR Vazil Hudák,“ dodáva úrad vlády.


Stretnutie potvrdilo ekonomický charakter návštevy. Ricardo Cabrisas informoval o zmenách, ktoré sa v súčasnosti na Kube dejú a ktoré majú viesť k väčšej otvorenosti krajiny voči svetu a k postupnému vytváraniu súkromného sektora. Slovenskí predstavitelia tieto pozitívne zmeny privítali a vyjadrili im podporu. Predseda vlády Robert Fico pozval podpredsedu vlády Kuby Ricarda Cabrisasa na Slovensko a ten pozvanie prijal.

 

Uzavretie dohody so spoločnosťou Energoimport na uskutočnenie modernizácie bloku č. 6 tepelnej elektrárne Mariel na Kube potvrdila v piatok aj spoločnosť SES Tlmače. Podľa zverejnených informácií je kontrakt v sume takmer 100 miliónov eur a financovanie tohto projektu sa predpokladá formou dodávateľského úveru od VÚB banky s exportným poistením od Eximbanky SR. 


"Elektráreň sa nachádza v novej špeciálnej investičnej zóne Mariel v blízkosti Havany, kde v poslednej dobe bol vybudovaný veľký prístav. Pre kubánsku stranu má zóna Mariel prioritu i do budúcnosti. Vidíme tu ďalšie príležitosti, pretože v tejto lokalite bude potrebné investovať aj do ďalších blokov elektrárne. Práve uzavretá dohoda môže posilniť pozíciu SES Tlmače v tejto lokalite," uvádza generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SES Tlmače Martin Paštika. Zároveň dodal, že za ostatných 15 rokov spoločnosť zrealizovala na Kube dodávky vo výške 100 miliónov eur. "Získaním tohto projektu si udržujeme dobrú pozíciu v tejto krajine a môžeme nadviazať na práve dokončený projekt MOA na juhu Kuby," uviedol. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona