Fico sa dnes môže stať najdhšie slúžiacim predsedom parlamentnej strany

NETKY.SK • 18 Júl 2020, 09:13 • 2 min
Fico sa dnes môže stať najdhšie slúžiacim predsedom parlamentnej strany

BRATISLAVA - Delegáti pracovného snemu by dnes mali zvoliť Roberta Fica na čelo strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Ako jej predseda vystupuje už od roku 1999. Dnešným opätovným zvolením by tak mohol prekonať Bélu Bugára (Most-Híd, predtým SMK).

slovakia

left justify in out

Blaha bude silný kandidát

Začiatkom týždňa povedal, že uchádzanie sa o funkciu predsedu Smeru-SD je jeho "poslednou misiou" . Snem by mal zvoliť aj nových podpredsedov strany a generálneho manažéra. Podpredsedami by sa mali stať poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč, Juraj Blanár. Hovorí sa aj o poslancovi Ľubošovi Blahovi.

 

img

 

Jeho kandidatúru tento týždeň opakovane podporil samotný Fico. "Ľuboš Blaha požíva veľkú úctu a rešpekt po celom Slovensku. Miestami za niektoré jeho názory je aj isté pnutie medzi členmi strany. Bolo by však pre mňa veľkým potešením, ak by bol súčasťou vedenia Smeru-SD," vyhlásil.
 

Návrhy na podpredsedov

Delegáti doplnia predsedníctvo strany, ktoré má mať pätnásť členov, no momentálne je ich deväť. Pokiaľ ide o Kamenického, po odchode Petra Kažimíra do centrálnej banky bol ministrom financií. V tomto volebnom období sa Kamenický často objavoval po Ficovom boku na tlačových konferenciách. Kamenický je aktuálne aj členom predsedníctva strany. Podpredsedom strany by sa mal stať tiež poslanec parlamentu Takáč, ktorý pochádza z regiónu hornej Nitry.

 

Mladá krv v strane 

Je otázkou, či zvyšné miesta podpredsedov obsadia, ako hovoril Fico, "mladé tváre", alebo budú súčasťou predsedníctva Smeru-SD. Hovorilo sa napríklad o Erikovi Kaliňákovi. Ide o synovca exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Erik Kaliňák kandidoval v tohtoročných voľbách za Smer-SD z posledného 150. miesta. Ďalším možným kandidátom do vedenia strany by mal byť Igor Melicher z mládežníckej organizácie strany – Mladí sociálni demokrati. V prostredí Smeru-SD je údajne voči novým tváram istá opatrnosť, a to v zmysle, či "politicky neuhnú".

 

img

 

Nezhody Fica a Pellegriniho
Pracovný snem Smeru-SD je reakciou na odchod expremiéra Petra Pellegriniho a skupiny ďalších desiatich poslancov zo strany. Pellegrini krátko po parlamentných voľbách naznačoval, že by chcel zabojovať o kreslo šéfa Smeru-SD. Fico skorší snem ako v tradičnom decembrovom termíne odmietal a rovnako aj to, že by mu dobrovoľne uvoľnil kreslo šéfa strany. Neskôr mu dal ponuku na pozíciu predsedu. Ako povedal Pellegrini, nešlo o oficiálnu ponuku, vplyv na chod strany by si aj najďalej ponechal Fico.

 

Odídenci

Vo februárových parlamentných voľbách získal Smer-SD 18,29 percenta hlasov oprávnených voličov. V poslaneckej snemovni obsadil 38 kresiel. Poslanecký klub v máji opustil Ján Podmanický a stal sa nezaradeným poslancom. Neskôr ho nasledovalo 11 zákonodarcov na čele s Pellegrinim.

 

img


Necelé dve tretiny preferenčných hlasov z poslancov zvolených za Smer-SD do parlamentu získala skupina okolo Pellegriniho. Zvolení poslanci za Smer-SD dostali dohromady 1 313 206 preferenčných hlasov. S Pellegrinim odišlo zo Smeru-SD desať poslancov. Tí mali vo voľbách spolu 828 673 preferenčných hlasov. Smer-SD v súčasnosti zastupuje v parlamente 26 poslancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona