Fico sa chce dohodnúť s opozíciou na zmene ústavy

NETKY.SK • 23 Február 2014, 15:26 • 2 min
Fico sa chce dohodnúť s opozíciou na zmene ústavy

KOŠICE - Podľa Fica najideálnejšie by bolo, ak aby išlo o spoločný návrh Smeru a niektorých opozičných strán na zmenu ústavy, ktorý by podpísal predseda parlamentu Pavol Paška a ďalší zástupcovia opozície.

slovakia

left justify in out

O novelizácii Ústavy SR tak, aby sa v justícii mohli udiať závažné zmeny, ako aj o ochote Smeru zakotviť aj v ústave definíciu manželstva, hovoril dnes kandidát na prezidenta a predseda strany Smer – SD Robert Fico. Uviedol, že Smer chce zaviesť zmeny v systéme súdov a realizovať tzv. previerky sudcov pokiaľ ide o ich majetok.

„Dnes sa vieme zhodnúť s opozíciou na tom, že treba oddeliť funkciu predsedu NS SR od funkcie predsedu Súdnej rady. Tu netrváme na tom, aby o predsedovi NS SR rozhodoval prezident. Potrebujeme sa dohodnúť aj na ďalších zmenách, napríklad na bezpečnostných previerkach sudcov a ďalších zmenách. Nemáme problém podporiť definíciu manželstva a rodiny v ústave tak, ako ju dnes vidíme v zákone o rodine,“ povedal Fico. Dodal, že najideálnejšie by bolo, ak aby išlo o spoločný návrh Smeru a niektorých opozičných strán, ktorý by podpísal predseda parlamentu Pavol Paška a ďalší zástupcovia opozície. Podľa neho by takýto návrh mohol získať aj výraznejšiu podporu ako potrebných 90 hlasov. „Máme na to posledných päť dní, aby sme návrh predložili do parlamentu. Keď na to teraz nevyužijeme blízkosť názorov, v budúcnosti zrejme ťažko nájdeme väčšiu zhodu,“ povedal Fico.

Podľa Fica je Slovensko zahraničím hodnotené veľmi pozitívne z hľadiska demokracie. „Smer je však obviňovaný, že všetko ovláda a opozícia tvrdí, že je to nedemokratické. Faktom je, že sme vo voľbách získali nadpolovičnú väčšinu. Pozíciu premiéra a predsedu parlamentu získal Smer demokratickým spôsobom. Je absolútne demokratické a legálne, ak Smer postavil svojho kandidáta v priamych prezidentských voľbách. Odmietam útoky opozície voči strane Smer. Je nebezpečná tendencia, ak niekto pod pláštikom ochrany demokracie, nechce rešpektovať výsledky demokratických volieb a upiera demokratické práva iným,“ povedal Fico. Vyzval všetkých kandidátov na prezidenta, aby prestali balamutiť ľudí, že zabezpečia zvýšenie zamestnanosti, vyššie mzdy, ekonomický rast, zníženie daní, lebo „to nemá prezident v náplni činnosti, nemá na to právomoci a kompetencie“.

Aktivisti košickej základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny z Košíc sa dnes obrátili na predsedu strany Smer – SD Roberta Fica, kandidáta na prezidenta, či je pripravený ako prezident za určitých podmienok súhlasiť s ťažbou a spracovaním uránu na území SR, alebo sa zasadí za moratórium ťažby a spracovania uránu v Košiciach a na celom území Slovenska. „Neobišiel som ich a pristavil som sa, ba som si vzal aj dotazník. Na túto problematiku máme rovnaký názor, no treba rešpektovať isté okolnosti. Nik nemá záujem na podpore aktivít, ktoré by poškodzovali záujmy ľudí,“ povedal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies