Fico: S posilňovaním kompetencií Európskej komisie v oblasti jadra nebudeme súhlasiť

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 11:08 • 2 min
Fico: S posilňovaním kompetencií Európskej komisie v oblasti jadra nebudeme súhlasiť

BRATISLAVA – Slovensko sa obáva záujmu Európskej komisie (EK) prebrať na seba viac kompetencií v oblasti jadrovej energetiky. Podľa premiéra Roberta Fica sa totiž komisia nebude riadiť len bezpečnostnými kritériami, ale aj politickými.

slovakia

left justify in out

"Pretože sú krajiny, ktoré jadro nechcú a mohli by využiť nadnárodný orgán, aby pôsobil na tie, ktoré ho využívajú," vysvetlil v rozhovore pre TASR.
      

Avizoval, že minimálne SR, Maďarsko a Česká republika, ktoré jadrovú energiu využívajú, vytvoria veľmi silný celok a budú sa brániť. "Ak dnes vidíme nejaké tendencie, aby si Brusel uchopoval viac práv v tejto oblasti, tak narazí. Budeme sa musieť na niečom dohodnúť. Inak to nejde," podotkol Fico s tým, že pokiaľ sa členské štáty vedeli aj v minulosti racionálne správať, tak sa našlo vyvažujúce riešenie pre obidva záujmy.
      

Ako príklad uviedol jednotný bankový dohľad, kde sa po niekoľkomesačných veľkých hádkach dospelo ku kompromisu.
      

Premiér si myslí, že v budúcnosti nepríde k hlbšej integrácii v celej Európskej únii, ale iba v eurozóne. "Práve v tom je rozdiel, že iné členské štáty EÚ sa môžu pridať k niektorým integračným prvkom, kým krajiny eurozóny musia byť ich súčasťou," poznamenal. Podľa neho však každý z 18 štátov, kde sa v súčasnosti platí spoločnou európskou menou, má nejakú červenú čiaru, ktorú neprekročí.
      

"Mňa napríklad netrápi, že komunikujeme s Európskou komisiou náš štátny rozpočet, trendy a naše priority. Ale už by som nikdy nemohol súhlasiť s tým, aby náš štátny rozpočet schvaľoval Brusel. Toto je naša suverénna domáca vec, ale väčšia miera koordinácie, to mi nikdy nerobilo problém," deklaroval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies