Fico s Orbánom otvorili prepojenie sietí plynovodov Slovenska a Maďarska

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 18:20 • 2 min
Fico s Orbánom otvorili prepojenie sietí plynovodov Slovenska a Maďarska

SZADA - Predseda vlády SR Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom dnes v obci Szada, nachádzajúcej sa 28 kilometrov severovýchodne od Budapešti, symbolicky otvorili prepojenie slovenskej a maďarskej siete plynovodov.

slovakia

left justify in out

Prepojenie je dôležitou súčasťou severojužného koridoru, ktorý v budúcnosti umožní tranzit plynu od Poľska až po Chorvátsko.
     

Súčasťou schôdzky predsedov vlád bolo aj slávnostné podpísanie memoranda v oblasti rozvoja cestných komunikácií.
     

Fico v prejave po otvorení prepojenia plynovodov pripomenul, že Slovensko bolo v januári 2009 vystavené obrovskej plynovej kríze.
     

"Nikto nevie, čo sa bude diať ďalej pokiaľ ide o krízu na Ukrajine, preto toto pripojenie považujem za významný príspevok k energetickej bezpečnosti tohto regiónu. Nebudeme mať k dispozícii len rakúske a české prepojenie, ale budeme mať k dispozícii aj prepojenie slovensko-maďarské, čo nám umožní postupne sa napojiť na plynový koridor v Poľsku a potom smerom dole z Maďarska ísť ešte hlbšie na juh, čiže severojužné prepojenie sa stáva veľkou realitou," konštatoval predseda slovenskej vlády.
     

Orbán vyhlásil, že slovensko-maďarské prepojenie plynovodu s finančnou podporou Európskej únie (EÚ) spĺňa nielen obchodné, ale aj bezpečnostné požiadavky. "Existuje nielen cena energií, ale aj energetická bezpečnosť," spresnil.
     

Podľa predsedu maďarskej vlády sa po prvý raz naskytne možnosť, aby potrubím prúdil do Maďarska neruský plyn. Plynovod umožní prepojenie s českou sieťou a v krízovom prípade odtiaľ do Maďarska možno prepraviť zemný plyn.
     

"Nech sa čokoľvek udeje na východ od nás, odteraz Maďarsko už vždy dostane plyn," zdôraznil Orbán a poznamenal, že zámerom jeho vlády je dosiahnuť, aby ceny energií pre domácnosti a priemysel boli v dohľadnom čase v rámci Európy v Maďarsku najlacnejšie.
     

Nový úsek plynovodu má prispieť k energetickej bezpečnosti Maďarska a regiónu strednej Európy, posilní tranzitnú úlohu Maďarska a prispeje aj k výhodnejšiemu využitiu plynojemov tejto krajiny. Firma realizujúca stavbu prepojila plynovod pod korytom Ipľa so slovenským územím vlani v auguste.
     

Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 5 miliónov kubických metrov (m3) má dĺžku 111 kilometrov, z toho 94 kilometrov na území Maďarska a 21 kilometrov na slovenskom území. Plynovodné prepojenie spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.
     

Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream a jeho maďarský partner MGT podpísali 23. mája 2012 dohodu o spoločnom postupe (Joint Development Agreement). Partneri projektu sa dohodli, že nové prepojenie začne komerčnú prevádzku 1. januára 2015.
     

Hodnota projektu sa odhaduje na 160 miliónov eur. Projekt, ktorý je podporený z Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) sumou 30 miliónov eur významným spôsobom prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies