Fico s Orbánom odovzdajú ropovod, plynovod ešte stále nefunguje

NETKY.SK • 5 Február 2015, 15:00 • 2 min
Fico s Orbánom odovzdajú ropovod, plynovod ešte stále nefunguje

BUDAPEŠŤ - V pondelok 9. februára odovzdajú slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský partner Viktor Orbán ďalšie energetické prepojenie, ktoré je však určené na tranzit ropy a nie plynu.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság s poznámkou, že prepojenie ropovodu, ktoré odovzdajú pri slovenskej obci Tupá, na rozdiel od vlani v marci odovzdaného prepojenia plynovodu oboma premiérmi, je údajne plne funkčné.

 

Zrekonštruované prepojenie maďarského a slovenského ropovodného systému s investíciou v celkovej hodnote 70 miliónov eur a rozšírenou prepravnou kapacitou šesť miliónov ton ropy ročne umožní Skupine MOL a spoločnosti Transpetrol zabezpečiť prepravu ropy na Slovensko aj z oblasti Jadranského mora. 

 

Népszabadság uvádza, že podľa vyjadrení MOL-u je prepojenie ropovodu prevádzkyschopné, preto sa v pondelok môže začať jeho komerčné využitie. 

 

Ropovod Adria/Barátság I. bol postavený pred viac ako 40 rokmi. Prepojenie je dlhé 128 kilometrov, jeho väčšia časť leží na maďarskom území.

 

MOL v stredu (4. 2.) podpísal s chorvátskou štátnou spoločnosťou  Jadranski naftovod (Janaf) zmluvu na dodávku 1,5 milióna ton ropy ročne, uzatvára Népszabadság.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona