Fico mal s Junckerom mimoriadne otvorenú, ale vecnú diskusiu

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 13:35 • 2 min
Fico mal s Junckerom mimoriadne otvorenú, ale vecnú diskusiu

BRATISLAVA – Migrácia, budúcnosť Európskej únie, bratislavský summit, brexit, ale aj program slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie boli hlavnými témami dnešného bilaterálneho stretnutia predsedu vlády Roberta Fica a predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý je od štvrtka v súvislosti s predsedníctvom v Bratislave. Obaja sa zhodli, že ich stretnutie bolo mimoriadne otvorené, ale zároveň vecné a obsahovo bohaté.

slovakia

left justify in out

„Ak teda pripúšťame, že migrácia a brexit budú významne ovplyvňovať slovenské predsedníctvo, dovoľte mi, aby som zdôraznil, že Vláda SR chce byť čestným sprostredkovateľom,“ vyhlásil Fico s tým, že za našu úlohu ako predsedníckej krajiny považuje čo najrýchlejšie implementovať veci, na ktorých sa všetci zhodli a vytvoriť dostatočný priestor na diskusiu pri témach, na ktoré sú rôzne názory.

 

„Možnože aj na nižších úrovniach ako Európskej rady,“ dodal premiér. Za veci, na ktorých je zhoda, označil napríklad iniciatívu „Back to Schengen“ či uvedenie do života Pohraničnej a pobrežnej stráže. „Pri témach, ktoré nás rozdeľujú, chceme vytvoriť priestor na diskusiu, nechceme prehlbovať rozdiely v EÚ. Chceme vytvoriť taký priestor na výmenu názorov, aký bude potrebný,“ zopakoval Fico.

 

Pokiaľ ide konkrétne o migráciu, premiér chce, aby členské štáty mohli prichádzať s vlastnými iniciatívami a ako príklad uviedol spoluprácu s Rakúskom v tábore v Gabčíkove. Myslí si, že pružnosť štátov by sa mohla prejaviť aj vo vzťahu k Frontexu.


Pokiaľ ide o bratislavský neformálny summit, premiér zdôraznil, že myšlienka neformálne sa porozprávať o politikách únie vznikla ešte pred brexitom. Zároveň uviedol, že táto schôdzka 27 lídrov EÚ bude „jedným z vrcholov slovenského predsedníctva“. Podotkol, že na summit sa chceme pripravovať aj v spolupráci s európskymi inštitúciami. „Nemôžeme si dovoliť improvizovanú diskusiu bez toho, aby sme dokázali formulovať síce neformálne, ale konkrétne závery,“ dodal Fico s tým, že má pocit, že akoby sa od summitu očakávali dva extrémy.

 

Jeden je, že si lídri povedia, že všetko funguje v poriadku a ide sa ďalej. Druhým extrémom podľa šéfa slovenskej exekutívy je, ak niekto očakáva reformy takéto rozsahu, že by prišlo k otvoreniu zmlúv. „Nemáme žiadny záujem na takýchto radikálnych krokoch, ale nemyslíme si, že by bolo správne skonštatovať, že všetko je v poriadku,“ dodal Fico.


Jean-Claude Juncker potvrdil, že s Ficom mal otvorenú a úprimnú diskusiu. O programe nášho predsedníctva povedal, že je „v plnom súlade s tým, či si stanovila Európska komisia vo svojom pracovnom programe“. Povzbudil a ocenil záujem Slovenska pracovať na zlepšení menovej, bankovej a energetickej únie ako aj na zlepšení fungovania jednotného trhu.


„Utečenecká kríza je o niečo zložitejšia téma v tejto krajine, ale obaja sa snažíme zúžiť rozdiely, ktoré panujú. Vkladáme to najväčšie úsilie do zblíženia,“ povedal Juncker s tým, že Slovensko aj Komisia sa napríklad zhodujú na rýchlej implementácii pohraničnej stráže.


Šéf Komisie si myslí, že predsedníctvo je dôvodom na hrdosť a verí, že bude obrovským úspechom, keďže vie, koľko sme sa na to pripravovali. „Zdá sa mi, že na takú malú krajinu ako je Slovensko sú to mimoriadne závažné témy. Urobili sme všetko preto, aby sme boli pripravení a prebehlo to úspešne,“ vyjadril nádej Fico. Zároveň sa poďakoval Junckerovi za vynikajúcu spoluprácu. „Vnímam ho ako priateľa Slovenskej republiky,“ dodal Fico.


Predseda komisie Jean-Claude Juncker pricestoval s komisármi na Slovensko už vo štvrtok. Prijal ich prezident Andrej Kiska. Na adresu hlavy štátu sa Juncker vyjadril, že je to Európan nielen hlavou, ale aj srdcom. Neskôr Junckera čakal príhovor na Bratislavskom hrade s premiérom Robertom Ficom. Dnes rokujú eurokomisári so slovenskou vládou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies