Fico: S Francúzskom tvorím tandem v európskej politike

NETKY.SK • 29 Október 2013, 16:43 • 2 min
Fico: S Francúzskom tvorím tandem v európskej politike

BRATISLAVA – Slovensko si nikdy nebolo s Francúzskom také blízke v európskej témach, ako je tomu teraz.

slovakia

left justify in out

"Slovensko a Francúzsko tvoria tandem, pokiaľ ide o európsku politiku," vyhlásil v Bratislave po rokovaní s prezidentom Francúzska Françoisom Hollandom premiér Robert Fico. Hollande je dnes na oficiálnej návšteve Slovenska. Predstavitelia oboch štátov hovorili predovšetkým o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky a boji proti nezamestnanosti najmä mladých ľudí.

"Každá krajina má právo si stanoviť svoj vlastný energetický mix a my, podobne ako Francúzsko, sa špeciálne zaoberáme jadrom," poznamenal Fico. "Slovensko bude vyraďovať reaktory, bude potrebovať aj výstavbu nových blokov a musí skladovať jadrový odpad, tu sú možnosti spolupráce," doplnil Hollande. V súvislosti s otázkou nezamestnanosti mladých ľudí Fico vyhlásil, že je potrebné presvedčiť byrokratickú Európsku komisiu, že potrebujeme väčšiu pružnosť pri nakladaní s fondmi EÚ. Ak dnes hrozí štátom únie, že nevyčerpajú peniaze z fondov, mohli by tieto peniaze podľa Fica radšej využiť na riešenie nezamestnanosti. "Bolo by potrebné, aby bol lepší prístup k fondom EÚ, aby sa mohli lepšie využívať," súhlasil Hollande. Francúzsky prezident pozval Fica na konferenciu o nezamestnanosti mladých, ktorá bude 12. novembra v Paríži. Fico pozvanie prijal. Minister zahraničných vecí Francúzska Laurent Fabius a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes tiež podpísali Akčný plán Strategického partnerstva na roky 2013 - 2018. Cieľom plánu je všestranný rozvoj obojstranne prospešnej partnerskej spolupráce medzi oboma krajinami. 

Svojou dnešnou návštevou, ktorá je vôbec prvou v moderných dejinách Slovenskej republiky, chcel Hollande podľa vlastných slov dokázať, že Francúzi a Slováci majú spoločné ciele. "Nejde tu len o spomínanie z histórie, sme tu spolu pre budovanie zajtrajškov," dodal Hollande. 

Francúzska hlava štátu rokovala aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Prezidenti si vymenili najvyššie štátne vyznamenania. Hollande sa dnes stretne aj s predsedom parlamentu Pavlom Paškom a primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies