Fico: S európskym projektom trestuhodne hazardujeme, hrozbou sú vnútropolitické rozhodnutia

NETKY.SK • 13 December 2016, 19:55 • 2 min
Fico: S európskym projektom trestuhodne hazardujeme, hrozbou sú vnútropolitické rozhodnutia

BRUSEL – S unikátnym projektom, akým je Európska únia, trestuhodne hazardujeme, vyhlásil dnes v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu predseda vlády SR Robert Fico. Podľa slovenského premiéra úniu ohrozujú vnútropolitické záležitosti členských štátov, napríklad referendá.

slovakia

left justify in out

"S unikátnym projektom, ktorý nikde na svete neexistuje, dnes trestuhodne hazardujeme," skonštatoval Fico. Vyzval národných lídrov v členských štátoch EÚ, aby neriešili svoje vnútropolitické problémy na úkor európskym tém. Dodal, že dôsledky britského a talianskeho referenda pociťuje celá Európa.

 

"Európska únia je v najťažšej kríze od svojho vzniku, nie je to však kríza z vonkajšieho ohrozenia, je to kríza zvnútra, vyjadrená predovšetkým nedôverou ľudí a stratou autority európskych elít," vyhlásil Fico. Na skepsu občanov navrhuje reagovať ponúknutím konkrétnych politických výsledkov.

 

Slovenský premiér vyjadril názor, že Únia by sa mala vrátiť ku koreňom, konkrétne k ekonomickej spolupráci, spoločnej bezpečnosti a udržiavaniu mieru. "Nevnucujme, prosím, ľuďom iné ako tieto zásadné témy, inak sa otočia Únii nadobro chrbtom," povedal.

 

Pozastavil sa pri rokovaniach o odchode Británie z EÚ. "Rokovania musia viesť k záverom, že sa oplatí zostať členským štátom EÚ," uviedol s tým, že opačný výsledok by prospel euroskeptickým politikom.

 

 

 

Fico vymenoval úspechy slovenského predsedníctva v Rade EÚ – napríklad ratifikáciu parížskej klimatickej dohody, schválenie budúcoročného rozpočtu EÚ, alebo spustenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Vyjadril nádej, že koncept tzv. efektívnej solidarity, ktorý Slovensko predložilo počas svojho predsedníctva, sa stane súčasťou reformy únijného azylového systému.

 

"Zorganizovanie summitu v Bratislave bola výnimočná udalosť, pretože naozaj sme potrebovali povedať ako dvadsaťsedmička, že chceme pokračovať v tomto projekte. Keby takéto jasné posolstvo tak rýchlo po rozhodnutí voličov vo Veľkej Británii neprišlo, kríza nedôvery by mohla byť ešte podstatne horšia," vyhlásil Fico.

 

Hoci z pléna europarlamentu zaznalo viacero pozitívnych hodnotení na adresu slovenského predsedníctva, našli sa aj kritické hlasy. 

 

Premiér sa opäť ohradil voči politickej korektnosti a odmietol, že by sa niekedy neprijateľne vyjadril na adresu migrantov alebo moslimov. "Ja chcem, aby každé jedno slovo, ktoré použijem, bolo zrozumiteľné pre ľudí. Nebudem používať byrokratickú bruselskú hantírku, ktorej nerozumie už nikto na svete. Chcem veci pomenovávať tak, ako ich cítim a ako ich vnímam," zhrnul Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona