Fico: S Britániou sa musíme dohodnúť, využime to

NETKY.SK • 18 December 2015, 17:43 • 2 min
Fico: S Britániou sa musíme dohodnúť, využime to

BRUSEL – Téma požiadaviek Veľkej Británie na reformu Európskej únie bola jednou z hlavných tém rokovania lídrov EÚ na ich poslednom tohtoročnom summite v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Diskusiu, ktorú na túto tému premiéri a prezidenti krajín EÚ viedli s britským premiérom Davidom Cameronom, označil premiér SR Robert Fico za veľmi racionálnu. S Cameronom o požiadavkách Británie pred začiatkom summitu hovorili aj premiéri krajín Visegrádskej štvorky.


„V každom prípade sa budeme musieť dohodnúť s Veľkou Britániou. Nikto si nemôže dovoliť to, že Veľká Británia vypadne z hry. Nemôže si to dovoliť ani Veľká Británia, ani Európska únia,“ priblížil Fico po skončení summitu. Zároveň však tvrdí, že ak musí prísť k dohode, čo musí, mali by sme túto príležitosť využiť na také zmeny vo fungovaní EÚ, ktoré budú vzájomne prospešné pre všetkých. „Vstúpme do toho aktívne a príďme aj ostatné krajiny s niečím, ak si myslíme, že je tu vhodná doba na reformu EÚ,“ dodal premiér s tým, že on osobne je za aktívny prístup k tejto iniciatíve.


Podľa Fica aj naďalej platí, že Slovensko má pochopenie pre mnohé návrhy Veľkej Británie, avšak nemôžeme súhlasiť s požiadavkou návrhu na obmedzenie sociálnych dávok pre pracujúcich, ktorí nie sú z Veľkej Británie. „Nie je možné prijať rozhodnutie, ktoré by na štyri roky odložilo vyplácanie dávok v zamestnanosti, pretože takéto rozhodnutie by bolo diskriminačné,“ zdôraznil Fico. Dodal, že si myslí, že to zobral David Cameron na vedomie a bude sa hľadať také riešenie, ktoré nebude porušovať základné princípy európskych zmlúv.


„Ja si myslím, že by z toho mohol vzniknúť kompromis, ktorý by spočíval v tom, že by sme vytvorili spoločne preventívne mechanizmy proti zneužívaniu sociálneho systému vo Veľkej Británii,“ uviedol predseda vlády.


„Je veľmi dôležité, aby nejaké rozhodnutie nebolo vnímané ako nejaké ústupky niekomu. Ak má dôjsť k nejakým zmenám vo vnútornom fungovaní EÚ, musí to byť dohoda všetkých a do tejto dohody by mala prispieť aj samotná EÚ,“ objasnil pozíciu Slovenska pri rokovaní s Londýnom.


Britániu čaká referendum o zotrvaní v Európskej únii. Musí sa uskutočniť do konca roku 2017, ale je možné, že by sa mohlo uskutočniť aj v prvej polovici budúceho roku. Cameron predstavil niekoľko požiadaviek na reformu Únie, napríklad aj zvýšenie konkurencieschopnosti alebo väčšia suverenita národných parlamentov. S týmito bodmi Slovensko problém nemá. Ak Únia dospeje k dohode o požiadavkách Británie, britský premiér vyzve občanov, aby hlasovali za zotrvanie v európskej dvadsaťosmičke.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies