Fico: Rusko zosekaním plynu na polovicu reaguje na pomoc Slovenska Ukrajine

NETKY.SK • 2 December 2014, 12:53 • 2 min
Fico: Rusko zosekaním plynu na polovicu reaguje na pomoc Slovenska Ukrajine

BRATISLAVA – Zníženie dodávok plynu z Ruska na polovicu je reakciou na pomoc Slovenska Ukrajine. Uviedol to dnes v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD) v rámci diskusného fóra Hospodárskych novín HNClub.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensko chodí 50 % plynu z normálneho objemu, ktorý chodil predtým. Zosekanie plynu na polovicu je určite odpoveďou na to, že Slovensko zorganizovalo reverzný tok plynu," domnieva sa premiér. Situácia sa podľa neho nezmenila ani po nedávnom podpise dohody o zimných dodávkach plynu medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou úniou (EÚ). "Plyn sa začal používať ako nastroj politického súboja," dodal.

 

Napriek tomu je presvedčený, že SR reverzným tokom plynu cez plynovod Vojany – Užhorod prispela k zaisteniu energetickej bezpečnosti Ukrajiny, čo jej dáva právo vyjadriť svoj názor na sankcie EÚ. "Spolieham sa na to, že bude všetko opäť ako predtým, len to závisí od mierového riešenia na Ukrajine," zdôraznil Fico s tým, že pravdepodobnosť priameho vojenského konfliktu je dnes podľa zdrojov z Nemecka na úrovni 70 %.

 

Ubezpečil však, že Slovensko má naplnené zásobníky plynu a prijalo opatrenia v súvislosti s reverzným tokom z Rakúska a Česka. "Momentálne tento objem plynu, ktorý dostávame, postačuje na pokrytie potrieb Slovenska, aj na tranzit do západných krajín," priblížil premiér.

 

Slovensko podľa jeho slov ročne spotrebuje 5,5 až 6 miliárd kubických metrov (m3) plynu, ktorý vie získať z rôznych zdrojov. Poukázal však na význam Ruskej federácie ako strategického partnera, pretože odtiaľ pochádza až tretina plynu spotrebovaného v Európe.

 

Ako uviedol, tranzit plynu prináša Slovenskej republike stovky miliónov eur a jeho nahradenie inými projektmi by krajinu vážne poškodilo. Pripravovaný plynovod South Stream podľa neho Slovensko ohrozuje. "Ak by sa vytvoril južný tok tranzitu plynu, tak rúra, ktorá ide cez Ukrajinu na Slovensko, môže úplne vyschnúť a my prídeme o neuveriteľné peniaze. Príjmy, ktoré Slovensko má z tranzitu, sú významné pre štátny rozpočet," upozornil šéf slovenskej exekutívy.

 

Zároveň potvrdil spoluprácu Slovenska na plynovom prepojení s Maďarskom a Poľskom a pripustil myšlienku na vytvorenie tzv. plynovej únie v Európe. "Táto myšlienka, ktorá je veľmi dôležitá, aby Európska únia mala vlastný trh s plynom, je veľmi reálna a myslím si, že je to otázka času. Ale strategická spolupráca s Ruskom sa nedá vylúčiť ani obísť," uzavrel Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies