Fico: Rozpočet vytvára predpoklady na sociálne správanie sa vlády

NETKY.SK • 4 December 2014, 12:48 • 2 min
Fico: Rozpočet vytvára predpoklady na sociálne správanie sa vlády

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico spoločne s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) označili budúcoročný rozpočet, ktorý dnes schválil parlament, za sociálny.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa rezortu financií totiž okrem plnenia fiškálnych pravidiel môže vláda z prijatého rozpočtu financovať aj priority. "Medzi tie patria zamestnanosť a školstvo. Našli sme peniaze na vyššie platy učiteľov, na zníženie odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov. To je pre nás dôležité, aby sme mohli udržať oheň pod kotlom, aby sme sa mohli na budúci rok tešiť z rekordných ekonomických rastov," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Kažimír.
     

Tiež uviedol, že vláda znižuje deficit verejných financií. "Znižujeme deficit viac na výdavkovej strane ako na príjmovej strane. Musíme si držať palce, aby dobre dopadol tento rok, aby riziká, ktoré sú prítomné, ale kľúčovo prichádzajú zvonka, aby pominuli," doplnil Kažimír.
     

Aj premiér Robert Fico je presvedčený, že do parlamentu rezort financií predložil kvalitný návrh rozpočtu. "Náš rozpočet bol zaradený do prvej triedy. Najmä je to rozpočet, ktorý vytvára predpoklady na ďalšie dobré výsledky v roku 2015 a určite aj v roku 2016. Vytvára priestor aj na sociálne správanie sa vlády Slovenskej republiky," podotkol Fico.
     

Reagoval tiež na to, že diskusia v parlamente oproti minulému roku trvala tento rok kratšie. "To len potvrdzuje, že nie sú žiadne výhrady voči ekonomickej, sociálnej a finančnej politike tak, ako to možno bolo inokedy v minulosti," myslí si premiér.
     

Nesúhlasí ale s kritikou niektorých opozičných poslancov, že reforma verejnej správy neprináša pozitívne výsledky. Uviedol, že vláde sa podarilo zrušiť všetky miestne špecializované orgány štátnej správy a zlúčiť ich do jednotných okresných úradov. "Ak niekto povie, že nie sú výsledky, tak je slepý. My sme úplne zrušili štátnu krajskú správu, všeobecnú aj špecializovanú. Za roky 2014-2016 očakávame, že to bude 700 miliónov eur, ktoré prídu do štátneho rozpočtu práve vďaka úsporám, ktoré boli urobené," vyčíslil Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies