Fico rozhodol v kauze Čentéš: Budeme voliť nového generálneho prokurátora!

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 15:16 • 2 min
Fico rozhodol v kauze Čentéš: Budeme voliť nového generálneho prokurátora!

BRATISLAVA - Vláda sa rozhodla pre novú voľbu generálneho prokurátora. Povedal to dnes novinárom v národnej rade predseda vlády SR Robert Fico, podľa ktorého Jozef Čentéš už nie kandidátom na generálneho prokurátora a nikdy neexistovala žiadna prekážka k voľbe nového. Fico novinárov upozornil aj na to, že médiá robia chybu, keď Jozefa Čentéša označujú za právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

"Nie sú žiadne právne prekážky voľby generálneho prokurátora. Neexistuje žiadna prekážka, v podstate ani neexistovala. Od samého začiatku, od vzniku tejto vlády sme kedykoľvek mohli pristúpiť v národnej rade k voľbe generálneho prokurátora, ale chceli sme rešpektovať, že boli popodávané všelijaké návrhy, námietky. Ak sa bude takto ďalej postupovať, tak tu nebude generálny prokurátor nikdy," vyhlásil premiér. Problém vedenia na Generálnej prokuratúre SR chce vláda podľa jeho slov vyriešiť čo najrýchlejšie. Súčasné vedenie označil za improvizované s tým, že musí prísť normálny generálny prokurátor, ktorý sa rozhodne ako bude vyzerať vedenie Generálnej prokuratúry SR. 

Prezident SR Ivan Gašparovič odmietol vymenovať za generálneho prokurátora kandidáta Jozefa Čentéša, ktorého zvolil parlament 17. júna 2011. Prezidentovo odôvodnenie nevymenovania má deväť strán, Gašparovič v nich cituje výroky politikov, ktoré k tajnej voľbe vyslovili v rôznych médiách. Čentéš podal proti nevymenovaniu sťažnosť na ústavný súd, ktorý o nej však doteraz nerozhodol, lebo je zablokovaný námietkami voči 12 z 13 ústavných sudcov. Prezident podpísal novelu zákona o organizácii ústavného súdu, ktorá ho môže odblokovať. Podľa zmenených pravidiel by v prípade zablokovania námietkami zaujatosti dostal prípad znova senát, ktorému bol pridelený ako prvému. V Čentéšovom prípade by sa mala jeho sťažnosť dostať senátu v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová, pričom Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky z rozhodovania vylúčení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies