Fico: Rozhodnutie Ukrajiny pozastaviť ropu by poškodilo národné záujmy SR

NETKY.SK • 25 August 2014, 16:15 • 2 min
Fico: Rozhodnutie Ukrajiny pozastaviť ropu by poškodilo národné záujmy SR

BRATISLAVA - Akékoľvek rozhodnutie Ukrajiny pozastaviť alebo obmedziť dodávky ropy cez Ukrajinu na Slovensko by výrazne poškodilo národné záujmy SR.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po krízovej porade s ministrom hospodárstva SR Pavlom Pavlisom (Smer-SD) a zástupcami spoločností Transpetrol, Slovnaft a Štátnych hmotných rezerv o možnom ohrození dodávok ropy po schválených sankciách Ukrajiny voči Ruskej federácii.
      

Zdôraznil zároveň, že tak ako Slovensko prejavilo solidaritu vo vzťahu k Ukrajine pri malom reverze zemného plynu, aj SR očakáva od Ukrajiny, že sa bude správať k členským štátom EÚ zodpovedne. "Prvý scenár, ktorým sme sa zaoberali preto je, že dodávky ropy budú pokračovať v takom objeme, a tak bezpečne, ako doteraz. To ale neznamená, že nebudeme pripravení na prípadné krízové situácie," spresnil.
     

 "Ak by sa Ukrajina však rozhodla využiť svoj nedávno prijatý tzv. sankčný zákon a prišlo by pozastaveniu dodávok ropy, môžem dnes zjednodušene povedať, že pokiaľ ide o spotrebu, tak máme k dispozícii výrobky z ropy na obdobie 210 dní. Na sedem mesiacov je teda spotreba na Slovensku pokrytá," podčiarkol.
      

Informoval, že prípadné náhradné dodávky ropy na územie Slovenska by smerovali predovšetkým cez ropovod Adria, ktorý je napojený na Slovensko z Maďarska. "Dnes jeho kapacita predstavuje síce iba 3 milióny ton ropy ročne, ale po technických úpravách dokončených v novembri 2014, sa jeho kapacita zvýši až na 6 miliónov ton, čo úplne pokryje potrebu SR," doplnil.
     

Premiér zároveň poznamenal, že pozastavenie dodávok ropy cez ropovod Družba by znamenal nielen výpadok dodávok suroviny, ale pre SR predstavoval aj finančné straty. "Dodávame totiž dnes ropu nielen na územie Slovenska, ale prakticky také isté množstvo ropy dodávame aj na územie ČR, za prepravu ktorej SR inkasuje finančné prostriedky," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies