Fico: Rozhodnutie NR SR otvoriť druhý dôchodkový pilier vítam

NETKY.SK • 4 Február 2015, 13:08 • 2 min
Fico: Rozhodnutie NR SR otvoriť druhý dôchodkový pilier vítam

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) víta dnešné rozhodnutie Národnej rady (NR) SR otvoriť pre sporiteľov 2. dôchodkový pilier, a to v období od 15. marca do 15. júna 2015. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave po rokovaní vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

"Vítam rozhodnutie NR SR a verím, že tento návrh zákona podpíše pán prezident SR bez toho, aby sme museli o ňom opätovne rokovať. Pokiaľ by však toto právo pánom prezidentom SR bolo využité, máme dosť času na to, aby sme 15. marec 2015 v každom prípade stíhali. Sme na to pripravení a verím, že táto férová ponuka, toto férové riešenie bude takto prijaté aj slovenskou verejnosťou," povedal.

 

Sporiteľ v 2. pilieri sa bude podľa premiéra môcť dobrovoľne rozhodnúť, či v ňom zostane a bude znášať riziká nízkeho dôchodku v budúcnosti, alebo sa vráti naspäť do Sociálnej poisťovne, do prvého piliera. 

 

"Dôvody, pre ktoré vláda SR navrhla otvoriť 2. pilier, sú dostatočne známe. Je to predovšetkým dôkaz, že po desiatich rokoch sporenia v 2. pilieri boli vypočítané dôchodky, ktoré môžeme označiť za smiešne. Rovnako vieme, že v 2. pilieri sú státisíce ľudí, ktorí buď z dôvodu veku, nízkeho alebo žiadneho príjmu nemajú žiadnu šancu, aby mali vyšší dôchodok, keď sa bude spočítavať z 1. a 2. piliera, ako keby dôchodok mali len z 1. piliera," poznamenal.

 

Zdôraznil zároveň, že otvorenie 2. piliera umožňuje dobrovoľný výstup, ale aj dobrovoľný vstup doňho. V 1. pilieri sa podľa premiéra realizuje valorizácia dôchodku. "V 2. pilieri valorizácia neprichádza do úvahy," dodal. Skupina sporiteľov, ktorá "v 2. pilieri nemá čo robiť", predstavuje podľa predsedu vlády až jeden milión osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies