Fico: Rokovania s U.S. Steel budú zrejme úspešné

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 09:40 • 2 min
Fico: Rokovania s U.S. Steel budú zrejme úspešné

BRATISLAVA - Slovenská vláda a predstavitelia spoločnosti U.S. Steel sú blízko k dohode o zotrvaní oceliarskeho gigantu v Košiciach. Vyplýva to zo záverov pondelkového rokovania oboch strán v centrále U.S. Steel v Pittsburghu, o ktorých informoval Tlačový a informačný obor Úradu vlády SR.

slovakia

left justify in out

"Sme na správnej ceste. V najbližších hodinách musia experti oboch strán dotiahnuť niektoré detaily. Ak sa to podarí, môžeme tento týždeň, dokonca možno už zajtra oznámiť zamestnancom U.S. Steel v Košiciach a ich rodinám dobrú správu,“ povedal premiér Robert Fico.

Najvyšší predstaviteľ spoločnosti U.S. Steel John Surma ocenil podľa zverejnených informácii prístup oboch strán počas vyjednávaní. "Slovenská vláda i U.S. Steel vyvinuli v posledných týždňoch maximálne úsilie pre zachovanie našej spoločnosti na Slovensku. Chcem oceniť profesionalitu a korektnosť z oboch strán. Pevne verím, že už nás nedelí veľa času od momentu, aby sme naše rokovania úspešne spečatili,“ povedal Surma. Na rokovania do Pittsburghu odcestoval cez víkend s premiérom Robertom Ficom aj minister financií Peter Kažimír a minister životného prostredia Peter Žiga. 

Materská spoločnosť U. S. Steel Košice, firma United States Steel Corporation, koncom minulého roka informovala, že dostala ponuky na odkúpenie košického hutníckeho kombinátu. Firma však odmietla konkretizovať, koľko ponúk dostala a od ktorých subjektov. Podľa medializovaných informácií mala spoločnosť rokovať o odpredaji košickej oceliarne minimálne s ukrajinskou firmou Metinvest, ktorá patrí do skupiny System Capital Management oceliarskeho magnáta Rinata Achmetovova. 

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Hlavnou činnosťou U. S. Steel Košice je výroba ocele, plochých valcovaných výrobkov z ocele, špirálovo zvarovaných rúr a radiátorov. Spolu zamestnáva približne 11 tisíc pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies