Koniec zneužívania rodinných prídavkov: Budú maximálne na tri deti

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 08:56 • 2 min
Koniec zneužívania rodinných prídavkov: Budú maximálne na tri deti

BRATISLAVA – Poslanci SDKÚ-DS predložili do parlamentu novely zákonov, ktoré zabraňujú stavu, keď je výhodnejšie poberať sociálne dávky ako pracovať.

slovakia

left justify in out

Ako informoval agentúru SITA poslanec strany Ľudovít Kaník, ide o novely zákona o rodičovskom príspevku a zákona o príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa, v ktorom navrhujú zaviesť posudzovanie nároku na túto sociálnu dávku podľa aktivity rodičov. Nárok na ňu by mal vznikať len vtedy, ak aspoň jeden z rodičov za posledné štyri roky aspoň 270 dní pracoval, alebo študoval na strednej či vysokej škole.

SDKÚ-DS opätovne prichádza aj s novelou zákona o priestupkoch, ktorá ruší priestupkovú imunitu sociálne odkázaných. „Súčasný stav faktickej priestupkovej imunity podporuje rast drobnej kriminality a zvyšuje výhodnosť života bez práce,“ povedal Kaník. Modrí tiež opätovne predložili novelu stavebného zákona, v ktorom riešia rýchle odstraňovanie čiernych stavieb na cudzích pozemkoch, čo je negatívny a rozrastajúci sa jav, ktorý je podľa Kaníka spojený so súčasným spôsobom života ľudí úmyselne trvalo žijúcich len zo sociálnych dávok.  

Kaník sa po sobotňajších vyjadreniach premiéra Roberta Fica teší na intenzívnu a účinnú podporu poslancov Smeru-SD pri schvaľovaní potrebných zmien. Fico v relácii Slovenského rozhlasu - Sobotné dialógy upozornil na zneužívanie sociálneho systému. Je zvedavý, ako bude verejnosť reagovať, o niektorých opatreniach chcú najprv hovoriť na politickej úrovni "doma" - v strane Smer-SD. "Pravdepodobne je dlhodobo neudržateľný stav, aby mal niekto desať, jedenásť detí len kvôli tomu, aby z toho žil. Nie preto, že tie deti chce, že tie deti miluje, ale preto, že počet detí je pre neho zdrojom príjmov," uviedol Fico. "Do budúcnosti treba povedať - nech sa páči, majte prvé, druhé, tretie dieťa. Budú na to rodinné prídavky, budú príspevky pri narodení prvého, druhého, tretieho dieťaťa. Potom ďalšie dieťa, štvrté - možno tam už bude nejaké významné zníženie rodinného prídavku, alebo už nebude rodinný prídavok," vysvetlil Fico s tým, že možno ten, kto bude chcieť mať 4., 5. ,6. dieťa, ich možno už bude musieť mať na vlastnú zodpovednosť. "Alebo povieme, že musí ísť o človeka, ktorý preukáže aktivitu, že chce pracovať. Naozaj má záujem, aktívne spolupracuje s úradom práce," dodal premiér. V prípade nezamestnaného by muselo ísť o takého človeka, ktorý je nedobrovoľne bez práce. Fico hovorí, že tieto témy chcú otvoriť, ale očakáva, že sa objavia "ľudskoprávni svätuškári", opozícia, ktorí budú kričať, že je to zlé.  

Kaník s údivom zaregistroval prebudenie sa Fica do reality Slovenska v oblasti zneužívania sociálnych dávok. „Iróniou je, že práve Ficova prvá vláda zdeformovala predtým zreformovaný systém do tejto podoby zavedením rôznych dávok pre rodiny s deťmi, bez ohľadu na ich aktivitu. Poprela zásadu, že pracovať sa oplatí a zaviedla systém, kde poberať sociálne dávky je pre nekvalifikovaných ľudí výhodnejšie ako pracovať,“ vyhlásil Kaník. Ale podľa neho radšej neskoro ako nikdy. „Na nadchádzajúcu schôdzu národnej rady som spolu s kolegami predložil niekoľko noviel zákonov, ktoré odstraňujú presne tie problémy, na ktoré Fico poukázal vo svojom náhlom osvietení mysle,“ dodal Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies