Fico: Rezort zdravotníctva by mohol dočasne viesť Ľubomír Vážny

NETKY.SK • 4 November 2014, 15:55 • 2 min
Fico: Rezort zdravotníctva by mohol dočasne viesť Ľubomír Vážny

PÚCHOV - Dočasne povereným ministrom zdravotníctva by sa mohol stať podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas návštevy spoločnosti Continental v Púchove. Zároveň uviedol, že vyvodil dostatočné dôsledky z kauzy predraženej kúpy CT prístroja v piešťanskej nemocnici a predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi radí, aby zažaloval opozíciu za výroky o jeho prepojení s tendrom. 

 

“Len včera sme prijali rozhodnutie o tom, že požiadame pani Zvolenskú o vyvodenie politickej zodpovednosti. Budeme sa tejto otázke venovať dnes večer. Pravdepodobne na krátky čas poverím niektorého z členov vlády riadením tohto rezortu,” uviedol Fico s tým, že by to mohol byť na niekoľko dní podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. “Pokiaľ ide o nového ministra alebo ministerku, bolo by predčasné, aby som o mene hovoril. Tento návrh predložím prezidentovi, len neviem, či tu je. Ak je tu na Slovensku, budem ho informovať,” doplnil Fico a vylúčil, že by novým ministrom mal byť košický primátor Richard Raši. "Máme o pár dní komunálne voľby, kde kandiduje. Takúto dvojtvárnosť by asi ťažko vedel vysvetliť." 

 

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali. 

 

Spojitosť Pašku s tendrom Fico odmieta. “Požiadal som dve osoby, aby vyvodili politickú zodpovednosť za to, že neukontrolovali ľudí, ktorí prijali určité rozhodnutia v správnej rade. Nie som tu na to, aby som neustále reagoval na velikánov typu pána Lipšica. Neviem, čo chce a vymýšľa si a bude veľmi správne, ak predseda parlamentu použije všetky právne kroky a dobre ho zažaluje. To, čo hovorí opozícia vo vzťahu k pánovi Paškovi, sú úplné nezmysly a nebudem živiť a kŕmiť opozíciu tým, že budem odpovedať na ich rôzne výzvy. Čo bolo treba urobiť, sa urobilo,” dodal Fico. 

 

Poveriť Ľubomíra Vážneho riadením rezortu zdravotníctva je podľa strany Most-Híd ako urobiť capa záhradníkom. "Pán Vážny, ktorý je ďalším členom tejto vlády s veľmi vágnymi výsledkami práce a s menom ktorého sa spájajú pochybné tendre, je podľa nášho názoru najnevhodnejším kandidátom na tento post," uvádza strana v stanovisku. 

 

Komora sestier zase na premiéra apeluje, aby čím skôr navrhol nového ministra, nakoľko problémy v zdravotníctve potrebujú okamžité riešenie. Sestry by uvítali, ak by Fico dal šancu riadiť ministerstvo jednej z nich. Okrem Zvolenskej, ktorá vyštudovala právo, boli všetci jej predchodcovia lekármi. Komora každopádne očakáva, že nový šéf zdravotníctva bude dobrý manažér a stratég a bude si vážiť zdravotníckych pracovníkov.

 

Slovenská lekárska komora (SLK) vníma odstúpenie ministerky ako výzvu na začiatok zásadných zmien. "Tie sú nevyhnutné nielen pre sprehľadnenie finančných tokov v rezorte, ale aj preto, aby sa konečne pristúpilo k reálnej reforme v prospech pacienta," uvádza SLK. Ako tvrdí, bez týchto následných krokov by bolo odstúpenie ministerky len výstrelom naslepo. Zároveň komora vyjadrila presvedčenie, že podobne bude vyvodená zodpovednosť aj pri ďalších podozrivých prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies