Fico: Regulácia cien energií bude ešte potrebná

NETKY.SK • 17 Október 2016, 11:04 • 2 min
Fico: Regulácia cien energií bude ešte potrebná

BRATISLAVA - Regulácia cien energií na Slovensku pravdepodobne tak skoro neskončí. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Roberta Fica na 15. medzinárodnej konferencii ERRA (Energy Regulators Regional Association).

slovakia

left justify in out

"Môžem konštatovať, že vláda plne v súlade s právom EÚ vytvorila legislatívne, personálne a materiálne podmienky pre fungovanie citlivej, transparentnej ale súčasne ráznej a účinnej regulácie energetiky na Slovensku, ktorá bola, je a pravdepodobne ešte dlho bude absolútnou nevyhnutnosťou,“ povedal Fico.


Predseda vlády považuje dôsledné využívanie regulácie cien energií za jeden z dôležitých nástrojov podporujúcich rozvoj hospodárstva, konkurencieschopnosti priemyslu a kvalitného života domácností. "Z uvedených dôvodov bude vláda vytvárať podmienky pre nezávislosť regulačného orgánu pri plnení jeho úloh. Zároveň dôrazne podporíme zabezpečenie ochrany zraniteľných odberateľov vrátane vyriešenia energetickej chudoby,“ konštatoval Fico.


Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík je presvedčený, že neviditeľná ruka trhu nemôže všetko vyriešiť, a preto je regulácia cien energií aj naďalej potrebná. "Som presvedčený, že v dnešnej dobe žiadny skutočný odborník nemôže pochybovať o nevyhnutnosti štátnej regulácie v oblasti energetiky,“ uviedol v pondelok na tlačovej besede Holjenčík.

 

V minulosti sa hovorilo, že by sa mohla regulácia cien energií zrušiť už v novom regulačnom období v rokoch 2017 až 2021. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví však vo svojej regulačnej politike na nové regulačné obdobie počíta naďalej s reguláciou cien energií tak pre domácnosti, ako aj pre malé podniky. Podľa regulátora totiž celý doterajší vývoj v energetike zatiaľ nepreukázal takú mieru vyspelosti trhu, ktorá by eliminovala pokušenie dodávateľov energií zneužiť svoje postavenie na trhu voči odberateľom.

 

Regulátor pripustil, že je neustále konfrontovaný s požiadavkami niektorých energetických spoločností a lobistických kruhov, aby úplne zrušil reguláciu cien energií. Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík tvrdí, že jeho úrad sa úsiliu o zrušenie regulácie na plne liberalizovanom trhu nebráni. Považuje však za potrebné urobiť to v pravý čas. "Práve v nadchádzajúcom regulačnom období by sa mali vytýčiť ciele a podmienky pre túto udalosť,” uviedol v marci tohto roka po schválení Regulačnej politiky šéf regulačného úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona