Fico: Projekt Nord Stream 2 je čisto politický a nie komerčný projekt

NETKY.SK • 18 December 2015, 14:56 • 2 min
Fico: Projekt Nord Stream 2 je čisto politický a nie komerčný projekt

BRUSEL – V prípade rozšírenia kapacity súčasného plynovodu Nord Stream sa podľa premiéra Roberta Fica nedá hovoriť o komerčnom, ale o politickom projekte.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Ako poznamenal, diskusie na summite smerovali k tomu, že o projekte Nord Stream 2 bude rozhodovať Európska komisia z hľadiska toho, či je v súlade s princípmi Energetickej únie.

 

Fico pripomenul, že nová vetva plynovodu má obísť Ukrajinu a dodávať ruský plyn severom do Nemecka. "Významne by sa tým posilnilo postavenie Ruska a Nemecka, pokiaľ ide o zdroje plynu do Európy. Je to čisto politický projekt, odmietame jeho charakteristiku ako komerčného," zdôraznil.

 

Berlín tomuto projektu vyjadril podporu a nemecká kancelárka Angela Merkelová aj dnes na summite EÚ zdôraznila, že ide o čisto komerčný projekt so súkromnými investormi. Zároveň uviedla, že Ukrajina by mala aj naďalej hrať úlohu tranzitnej krajiny pre dodávky plynu.

 

Slovenský premiér upozornil, že súčasný Nord Stream sa využíva iba na 50 percent svojej kapacity, preto nie je dôvod na výstavbu jeho ďalšej vetvy. "Je v rozpore s princípmi Energetickej únie a ide aj proti politike, ktorú robíme voči Ukrajine," upozornil. Zároveň nerozumie tomu, prečo sa takéto projekty neodkonzultujú s ďalšími členskými krajinami EÚ. "Keď sa dajú dve veľké krajiny dohromady, tak vždy trpí niekto iný. Nie je možné odrezať Ukrajinu, ktorej to spôsobí dvojmiliardovú stratu na tranzitných poplatkoch," podčiarkol.

 

Stratové bude tiež Slovensko. Podľa ministerstva hospodárstva by v prípade, ak by k dobudovaniu Nord Stream 2 došlo, prišla SR o ročný zisk 400 miliónov eur a znížila by sa jej úloha dôležitého energetického hráča.

 

Proti projektu sa jasne vymedzila celá Vyšehradská štvorka. Na jej stranu sa postavil aj taliansky premiér Matteo Renzi. "Dokonca povedal, že sa v tomto prípade cíti ako čestný člen V4," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona