Fico: Projekt Labe-Odra-Dunaj je ambiciózny a zdá sa zrealizovateľný

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 17:00 • 2 min
Fico: Projekt Labe-Odra-Dunaj je ambiciózny a zdá sa zrealizovateľný

VALTICE – Projekt prepojenia riek Labe-Odra-Dunaj, ktorý presadzuje český prezident Miloš Zeman, je veľmi dôležitý a zdá sa, že je zrealizovateľný.

slovakia

left justify in out

Myslí si to slovenský premiér Robert Fico. Na tlačovej besede po rokovaní slovenskej a českej vlády vo Valticiach uviedol, že o projekte sa teoreticky hovorilo dlho, ale nebola odvaha povedať, že ideme ďalej. Realizovaním projektu by sa podľa neho vytvorila pomerene lacná, rýchla infraštruktúra a aj pre Slovensko by bol tento projekt výzvou na väčšie splavnenie Váhu, dodal. Išlo by o ambiciózne dielo a každé veľké dielo musí nejako vzniknúť, dodal slovenský premiér.

Český šéf vládneho kabinetu Bohuslav Sobotka informoval, že sa zaviazali spraviť štúdiu uskutočniteľnosť tohto projektu. Pripravuje sa už medzinárodná súťaž na štúdiu a tá by mala obsahovať aj alternatívy. Až potom chcú projekt konzultovať s krajinami, ktorých by sa dotýkal – Poľskom, Rakúskom a aj Slovenskom. Dodal, že časovo však ide o projekt na niekoľko desiatok rokov. 

 

V súvislosti s dopravnou infraštruktúrou český premiér zdôraznil, že majú záujem na modernizácii železničnej trate Břeclav – Bratislava. Informoval, že česká strana robí maximum pre to, aby sa začalo s výstavbou R 49, ktorá by sa mala spojiť na slovenskej strane s cestou R 6. Záujem je aj o napojenie na slovenskú cestu R 5. 

 

Na spoločnom rokovaní vlády ministri financií Andrej Babiš a Peter Kažimír podpísali Memorandum o spolupráci v oblasti riadenia likvidity a krátkodobých pôžičiek. Slovenský premiér informoval aj o plánovanom novembrovom spoločnom rokovaní tripartít. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies