Fico: Problém migrácie sa začína dostávať aj do OSN

NETKY.SK • 8 September 2015, 06:54 • 2 min
Fico: Problém migrácie sa začína dostávať aj do OSN

BRATISLAVA – Problém utečeneckej a migračnej krízy sa dostáva na pôdu Organizácie Spojených národov, premiér SR Robert Fico dnes telefonoval s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-Munom.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Fico na tlačovej konferencii po skončení rokovania s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom, v najbližšom čase by so šéfom OSN mal hovoriť aj predseda českej vlády. Podľa Sobotku by sa OSN malo výrazne podieľať aj na zabezpečení tzv. hotspots, čiže bezpečných miest, kde by sa migranti identifikovali a posúdili. So zriadením takýchto miest súhlasili všetci traja premiéri.


Fico na tlačovej konferencii zopakoval stanovisko, že ako krajina Visegrádskej štvorky odmietame kvóty, sme však za dobrovoľnú solidaritu a sme ochotní prijať 200 sýrskych kresťanov. Rovnako sme ochotní sa podieľať na finančnej, technickej či personálnej pomoci, napríklad pri ochrane vonkajšej schengenskej hranice. Ako uviedol, už aj v Európe začína prevládať názor, že vonkajšie hranice je potrebné zabezpečiť, možno aj vojensky.


Všetci traja premiéri sa zhodli, že je potrebné rozlíšiť utečencov od ekonomických migrantov. Uviedol, že s nekontrolovateľným prílevom migrantov do Európy sem prichádzajú aj členovia či prívrženci tzv. Islamského štátu. Fico trvá na tom, že s otázkou migrácie je spojená aj bezpečnosť. „Ako predseda vlády zodpovedám za bezpečnosť ľudí, ktorí žijú na území SR. Preto mám povinnosť a súčasne aj právo hovoriť o okolnostiach, ktoré naznačujú bezpečnostné riziká spojené s takouto nekontroľovateľnou migráciou,“ vyhlásil Fico. Zareagoval tak na dnešné slová prezidenta Andreja Kisku. Ten uviedol, že podľa jeho informácii neexistuje oficiálny štátny dokument, ktorý by takéto riziko potvrdzoval. Fico zdôraznil, že ak by sa niečo stalo, zodpovedným by bol on, minister vnútra či minister obrany.


Fico aj Sobotka pripustili, že s Faymannom sa nezhodli na otázke kvót. Podľa Fica sú iracionálne a nič neriešia, keďže utečenci tu aj tak nechcú ostať. „Pokiaľ ide o pozíciu v rámci V4, zostávame na myšlienke odmietnutia, pretože ich považujeme za iracionálne,“ povedal. Ako dodal, tak či tak by mali utečenci po čase tendenciu odísť. Fico takisto priznal, že rokovanie o kvótach bude na pôde EÚ náročné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies