Fico: Prísľub, že vytvoríme 100.000 nových pracovných miest, je realistický

NETKY.SK • 20 December 2015, 13:01 • 2 min
Fico: Prísľub, že vytvoríme 100.000 nových pracovných miest, je realistický

BRATISLAVA - To, že sa vláde podarilo znížiť nezamestnanosť na Slovensku za posledné štyri roky, potvrdzuje fakt, že nezamestnanosť nie je predmetom predvolebnej kampane. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Akonáhle by niekto spochybňoval tieto výsledky, bolo by to predmetom ostrej predvolebnej kampane. Všetky ambície, ktoré sme si postavili v programovom vyhlásení vlády v oblasti boja proti nezamestnanosti, boli naplnené," podotkol Fico.

 

Premiér taktiež považuje prísľub vytvoriť ďalších 100.000 nových pracovných miest za reálny. Tento cieľ si stanovila strana Smer-SD aj v treťom sociálnom balíčku. "Za štyri roky sme vytvorili 130.000 nových pracovných miest. Preto nie je žiadny problém s naplnením nášho plánu pokiaľ ide o nasledujúce roky, že vytvoríme ďalších 100.000 pracovných miest. Budú zabezpečené predovšetkým aktivitami pri podpore hospodárskeho rastu a investícií," priblížil premiér.

 

Upozornil, že v súčasnosti sa na Slovensku hovorí o viacerých investičných aktivitách v objeme takmer jednej miliardy eur. Okrem príchodu automobilky Jaguar Land Rover bola oznámená investícia vo Volkswagene a podľa premiéra vláda pracuje na ďalších. "K tomu treba prirátať významné akčné plány, ktoré budeme schvaľovať v okresoch s vyššou mierou nezamestnanosti," priblížil s tým, že 90.000 pracovných miest má byť vytvorených aj z prostriedkov Európskej únie. "Preto prísľub 100.000 nových pracovných miest je absolútne realistický. Dokonca som presvedčený, že tento počet sa dá aj prekročiť," predpokladá Fico.

 

Ambíciou vlády je preto naďalej znižovať nezamestnanosť. "Je reálne, že pôjdeme pod 10 % v roku 2016," uviedol Fico s tým, že vláda má v pláne pokračovať aj v zvyšovaní minimálnej mzdy.

 

Nezamestnanosť v novembri tohto roka klesla na úroveň 10,77 %. Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) možno za tým hľadať projekty, ktoré boli naštartované v tomto roku a ktoré fungujú aj počas zimných mesiacov, kedy nie je sezónna práca aktuálna. "Všetky rizikové kategórie, znevýhodnené skupiny, teda mladí do 25, do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaní aj relatívne starší majú veľmi pozitívne čísla z hľadiska nezamestnanosti," uviedol Richter.

 

Za mimoriadne pozitívnu správu považuje napríklad pokles počtu dlhodobo nezamestnaných. "Z hľadiska Európskej únie sme vyhodnotená ako druhá najúspešnejšia krajina, čo sa týka znižovania hlavne tejto kategórie," podotkol Richter.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies