Nová vláda podľa Fica môže byť budúcu stredu: Kto obsadí aké posty, pozrite si predbežné zloženie

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 18:45 • 2 min
Nová vláda podľa Fica môže byť budúcu stredu: Kto obsadí aké posty, pozrite si predbežné zloženie

BRATISLAVA - Dohodu štyroch politických strán Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete, ktoré prejavili vôľu vytvoriť vládnu koalíciu, dnes doručil prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi šéf Smeru-SD Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Strany už predstavili programové priority ako základ programového vyhlásenia novej vlády a rozdelili si posty vo vedení NR SR a vo vláde. Fico sa pre médiá po stretnutí s Kiskom nevyjadril, urobí tak až po skončení rokovania, v ktorom dnes lídri štyroch strán pokračujú na Úrade vlády SR. Robert Fico dostal poverenie od prezidenta na zostavenie vlády 9. marca, hlava štátu mu dala čas do piatka (18.3.). Fico však dnes odchádza na dvojdňový summit do Bruselu, preto navštívil Kisku už dnes. Ak prezident vymenuje Fica za predsedu vlády, ten mu predloží nominácie svojich ministrov.

 

Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR sa bude konať v stredu 23. marca. Oznámil to dnes prezident SR Andrej Kiska.

 

Hlava štátu dnes prijala lídra Smeru-SD Roberta Fica, ktorý minulý týždeň dostal poverenie na rokovanie o zostavení vlády. "Predseda strany Smer-SD, ktorá v parlamentných voľbách získala najviac hlasov, informoval prezidenta, že dosiahol dohodu s tromi partnermi o úsilí vytvoriť vládnu koalíciu. Na základe týchto informácií a podľa Ústavy SR zvolá prezident ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR na stredu 23. marca," informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

 

Na ustanovujúcej schôdzi parlamentu budú novozvolení poslanci skladať ústavou predpísaný sľub, čím sa formálne ujmú mandátov. Plénum si tiež zvolí vedenie parlamentu a výborov, do ktorých rozdelí jednotlivých poslancov.

 

Po tomto zasadnutí parlamentu podá končiaca jednofarebná vláda Smeru-SD do rúk prezidenta demisiu. Ten vzápätí vymenuje novú vládu na čele s Ficom, s ktorým budú v koalícii aj SNS, Most-Híd a #Sieť. Nový kabinet potom musí do 30 dní predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a získať dôveru nadpolovičnej väčšiny snemovne.

 

18:49 - Fico: Pittella netuší, ako sa zostavujú vlády

Premiér Robert Fico má pocit, že predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente Gianni Pittella netuší, ako sa zostavujú vlády. Reagoval tak na slová Pittellu, ktorý Fica varoval pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou. „Keby SNS bola na druhej strane, tak je to asi v poriadku. Moja odpoveď pánovi Pittellovi je, že nemá ani šajnu,“ dodal Fico, ktorý tento týždeň rokuje so stranami SNS, Most-Híd a Sieť o zostavení budúcej koaličnej vlády. 


"Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu, kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi," uviedol Pittella v správe pre médiá. 


Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer-SD. 


Pittella sa dostal do "sporu" s Ficom aj na sklonku roka 2015. V septembri požiadal vylúčenie strany Smer-SD z európskej rodiny socialistov pre premiérove výroky na adresu migrantov a neskôr aj pre žalobu Slovenskej republiky na Súdny dvor EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov. Smer-SD však napokon zostal členom PES. 

 

18:01 - Gianni Pittella varoval Fica pred spojenectvom so SNS

Predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella dnes varoval Roberta Fica, ako zostavovateľa novej slovenskej vlády, pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS).

 

"Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi," uviedol Pittella v správe pre médiá.

 

Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer-SD.

 

Pittella sa dostal do "sporu" s Ficom aj na sklonku roka 2015. V septembri požiadal vylúčenie strany Smer-SD z európskej rodiny socialistov kvôli premiérovým výrokom na adresu migrantov a neskôr aj kvôli žalobe Slovenskej republiky na Súdny dvor EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov. Smer-SD však napokon zostal členom PES.

 

16:40 - #Sieť tají, koho nominuje na ministra dopravy

Strana Sieť nechce zatiaľ prezradiť, koho nominuje na post ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v novej koaličnej vláde. Nepotvrdila tak, či do svojej jedinej ministerskej funkcie na základe medializovaných informácií navrhne tridsaťročného ekonóma Róberta Auxta, prípadne tridsaťdeväťročného advokáta Tomáša Stoklasu alebo niekoho iného. "Prebiehajúce rokovania nebudeme komentovať," reagovala hovorkyňa Siete Karolína Ducká. Neodpovedala ani na otázku, či Sieť mala záujem o funkciu ministra dopravy, alebo jej ju ponúkol Smer. 

 

14:16 - Fico: Nová vláda môže vzniknúť už na budúci týždeň

Strana Smer-SD bude mať štátneho tajomníka na každom ministerstve. Po rokovaní delegácií Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete to dnes oznámil líder Smeru-SD Robert Fico s tým, že nová vláda môže vzniknúť už na budúci týždeň.

 

Fico zopakoval, že ustanovujúca schôdza NR SR bude v stredu 23. marca. "Ak táto schôdza prebehne štandardne a nebudeme svedkami žiadnych provokácií, tak ihneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu a ak na to bude vhodný časový priestor, vznikla by nová vláda buď v stredu večer alebo vo štvrtok ráno," povedal premiér.

 

Šéf Smeru-SD ocenil a poďakoval predsedom a delegáciám ďalších troch strán, že majú eminentný záujem na tom, aby sa pri zostavovaní koalície dodržiavali štandardné demokratické postupy. "Došlo k dohode na programových prioritách, ktoré boli verejnosťou prijaté ako veľká výzva. My sa k nim aj v tomto duchu postavíme," deklaroval.

 

O menách ministrov hovoriť nechcel, tieto otázky sa totiž musia ešte prerokovať na straníckych centrálach. "V nedeľu (20.3.) večer by malo byť vo všetkých personálnych otázkach jasno a budem môcť informovať pána prezidenta," avizoval Fico s tým, že všetky práce potrebné na vznik koalície pokračujú v štandardnom režime. "Verím, že to povedie k funkčnej a stabilnej vláde," uzavrel.

 

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili.

 

Strany sa dohodli tiež, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii.

 

 

PROGRAMOVÉ PRIORITY VLÁDY NA ROKY 2016 - 2020Zahraničná a európska politika- Jednoznačná kontinuita proeurópskej a...

Posted by SMER - SD on 16. marec 2016

 

13:43 - Rezort zdravotníctva by mal podľa B. Bugára viesť krízový manažér

Na ministerstve zdravotníctva by mal pôsobiť manažér - nestranník, ktorý v krízovom režime uskutoční aj niektoré neštandardné kroky. V relácii Naživo Rádia Expres s moderátorom Braňom Závodským to dnes uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

 

Šéf jednej z budúcich koaličných strán to avizoval v reakcii na otázku, prečo počas rokovaní o vzniku novej vlády žiadna zo štvorice strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť nemala záujem o post ministra zdravotníctva. „My sme navrhli jednu vec a vyzerá to tak, že to asi aj bude fungovať - krízový manažment,“ vysvetlil Bugár.

 

„To znamená, že tam bude odborník, predpokladáme že len manažér, nemusí mať nič ani zo zdravotníctvom, len bude manažovať, a počas toho krízového manažmentu budú niektoré neštandardné kroky,“ opísal ďalej. Takýto nestraník musí mať podľa šéfa Mosta-Híd nielen podporu premiéra ale všetkých členov vlády. „Lebo ak zdravotníctvo nedáme dohromady, to nás bude veľmi bolieť,“ konštatoval.

 

Most-Híd by mal podľa Bugára o rezort zdravotníctva záujem v prípade, že by mali nárok na tri a nie na dve ministerstvá. „To tretie by určite mohlo byť zdravotníctvo,“ tvrdí Bugár. „Ale viete, ak máme vlajkovú loď, a to je protikorupčný boj a množstvo tých našich návrhov, tak nemôžeme vymieňať, že na to radšej zabudnime a zoberme si zdravotníctvo. To určite nie!“ ozrejmil.

 

Strana sa však podľa Bugára týmto nezbavila zodpovednosti za vývoj v zdravotníctve a je pripravená ju niesť. „Budeme mať politickú zodpovednosť,“ potvrdil. Ako tiež zdôraznil, podarilo sa im vyrokovať, že opozícia bude mať kontrolné zastúpenie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

 

13:28 - Beblavý, Macháčková a Petrík vystupujú zo strany #Sieť

Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík vystupujú zo strany #Sieť. Svoju pozíciu v strane opúšťa aj Zuzana Zimenová, ktorá však nebola jej členkou.

Štvorica to oznámila na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. "Dnešným dňom sa vzdávame členstva v politickej strane #Sieť," zdôraznila Macháčková. Spolu s Beblavým a Petríkovou boli za stranu zvolení do parlamentu, Zimenová je náhradníčkou. 

Dôvodom je podľa nich fakt, že dohody s vládnou stranou Smer-SD sú už viac-menej uzatvorené. Zvolení poslanci chcú zostať v NR SR ako nezaradení a momentálne nechcú vstupovať do žiadneho z existujúcich klubov.

 

img

Zľava: Bývali členovia strany Sieť Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Zuzana Zimenová

 

 

13:15 - Most-Híd dostane päť štátnych tajomníkov, potvrdil Bugár

Strana Most-Híd dostane v novej vláde päť štátnych tajomníkov. Potvrdil to dnes predseda Béla Bugár v relácii Naživo s moderátorom Braňom Závodským na Rádiu Expres.

 

Vláda sa má vrátiť k systému krížovej kontroly na jednotlivých ministerstvách. Most-Híd bude mať štátnych tajomníkov na svojich rezortoch spravodlivosti a životného prostredia, a tiež na ministerstvách práce, dopravy a školstva.

 

Ako možná štátna tajomníčka sa údajne spomína Andrea Vitkóová. Na dopravu by mohol podľa informácií TASR ísť Árpád Érsek a na školstvo Peter Krajňák.

Ministerkou spravodlivosti má byť Lucia Žitňanská, šéfom envirorezortu údajne László Solymos. Bugár potvrdil Žitňanskú, Solymosa nie. Povedal však, že rezortu by mal šéfovať niekto z poslaneckého klubu.

 

O vstupe Mosta-Híd do vlády so Smerom-SD, SNS a Sieťou rozhodne definitívne sobotná republiková rada. Bugár hovorí o dôležitosti presadiť program Mosta-Híd. Ako vlajkovú loď strany spomína kľúčové zmeny v oblasti boja proti korupcii.

 

img

 

12:55 - Danko potvrdil, že bude chcieť kandidovať na predsedu NR SR

Líder SNS Andrej Danko bude s najväčšou pravdepodobnosťou kandidovať na post predsedu Národnej rady SR. Potvrdil to dnes novinárom. Voľba šéfa parlamentu sa uskutoční na ustanovujúcej schôdzi NR SR, ktorú prezident Andrej Kiska zvolal na stredu 23. marca.

 

"Je to funkcia, ktorá prináleží druhej politickej strane. Som postavený pred tú výzvu a s najväčšou pravdepodobnosťou ju prijmem," avizoval Danko.

 

Na margo nominácií na ministerstvá, ktoré má obsadiť SNS, Danko povedal, že práve je na ceste do straníckej centrály, kde predstavitelia SNS budú prechádzať jednotlivé nominácie. "Nie je to o straníckych tričkách," uistil s tým, že na dnešnom rokovaní Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete sa o konkrétnych menách nehovorilo.

 

SNS v novej koalícii obsadí ministerstvá obrany, pôdohospodárstva a školstva. Pri pôdohospodárstve Danko nevylúčil ani Vladimíra Chovana, ktorý bol z kandidátky SNS krátko pred voľbami stiahnutý, a pri obrane prvého zástupcu náčelníka generálneho štábu Petra Gajdoša. Ako minister školstva sa zase spomína Ľudovít Hajduk.

 

Na margo rezortu zdravotníctva, ktorý pripadol Smeru-SD, Danko povedal, že je konsenzus rodiacej sa koalície, aby pri nominácii na tento post bola zhoda všetkých štyroch. "Aby sme sa vyhli podozreniam z lobistických záujmov, aby to bol krízový manažér, ktorý vie riadiť procesy a nezľakne sa žiadnej finančnej skupiny. Počul som aj meno Tomáša Druckera (súčasný šéf Slovenskej pošty, pozn. TASR), ale pri každom rezorte je viac mien," tvrdí Danko.

 

Na otázku, či žiadal niekto z budúcich partnerov, aby premiérom nebol Robert Fico (Smer-SD) a ministrom vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), Danko odvetil, že SNS sa uchádzala o post ministerstva vnútra. "Každá strana mala svoje výhrady k postom. Ale to bola otázka ešte minulého týždňa, keď sme si vyjasňovali otázky jednotlivých rezortov."

 

Či vydrží koalícia celé štyri roky, Danko hádať nechcel. "Musel by som byť veštec, aby som vedel povedať áno alebo nie. SNS presadila veľa vecí zo svojho programu. Majú sa vrátiť IC vlaky, zastavili sme investície do radarov, zastavil sa do budúcna predaj strategických spoločností. Ak sa mi to podarí presadiť, nie je z pohľadu SNS dôvod koalíciu trhať," dodal Danko.

 

 

img

 

 

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili.

 

Strany sa tiež dohodli, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii. Post predsedu parlamentu by údajne mohol obsadiť šéf národniarov Andrej Danko. Podpredsedov by mu mali robiť Béla Bugár, Radoslav Procházka a zrejme Marek Maďarič.

 

Premiérom by mal zostať Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Ako minister kultúry sa spomína doterajší poslanec Ján Podmanický. V prípade zdravotníctva sa údajne uvažuje o nestraníkovi. Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos. Pri doprave sa spomínal Andrej Hrnčiar. #Sieť však zrejme do rezortu nenominuje poslanca, lebo prvá náhradníčka Zuzana Zimenová už avizovala, že ak sa dostane do parlamentu, nepodporí vládu.

 

Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini by mal údajne v novej vláde obsadiť post vicepremiéra pre investície. Tomu sa majú posilniť kompetencie v oblasti čerpania eurofondov. Novým šéfom parlamentu by mal byť šéf SNS Andrej Danko.

Otázny je podľa informácií TASR rezort zdravotníctva aj hospodárstva. Pri zdravotníctve sa spomína šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Pri hospodárstve doterajší minister životného prostredia Peter Žiga či Viktor Stromček. Dopravu by mohol mať na starosti údajne Róbert Auxt. Ľudovít Hajduk by mohol riadiť rezort školstva, záujem potvrdil denníku Sme. Národniarom patrí aj ministerstvo pôdohospodárstva a obrany. 

Ministerstvu kultúry má tretíkrát šéfovať Marek Maďarič, ktorý sa spomínal aj ako možný podpredseda parlamentu. Obsadenie tohto postu zatiaľ údajne nemajú v Smere-SD doriešené. Napríklad Jana Laššáková, ktorá ho zastávala doteraz, ho údajne už nechce.

Premiérom novej vlády by mal byť opäť Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos. 

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili.

 

Predbežné zloženie vlády:

Premiér – Robert Fico (Smer-SD)
Vicepremiér pre investície – Peter Pellegrini (Smer-SD)
Minister vnútra – Robert Kaliňák (Smer-SD)
Minister zdravotníctva – Tomáš Drucker (Smer-SD)
Minister hospodárstva – Peter Žiga/Viktor Stromček (Smer-SD)
Minister kultúry – Marek Maďarič (Smer-SD)
Minister financií – Peter Kažimír (Smer-SD)
Minister zahraničných vecí – Miroslav Lajčák (Smer-SD)
Minister práce – Ján Richter (Smer-SD)

Predseda parlamentu – Andrej Danko (SNS)
Minister školstva – Ľudovít Hajduk (SNS)
Minister pôdohospodárstva - SNS
Minister obrany - SNS

Ministerka spravodlivosti – Lucia Žitňanská (Most-Híd)
Minister životného prostredia – László Solymos (Most-Híd)

Minister dopravy – Róbert Auxt (#Sieť)

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies