Fico: Prijatie maltskej deklarácie je vynikajúca správa pre všetkých

NETKY.SK • 3 Február 2017, 19:09 • 2 min
Fico: Prijatie maltskej deklarácie je vynikajúca správa pre všetkých

VALLETTA – Maltská deklarácia, ktorá prináša opatrenia na zníženie migračných tokov z Afriky, je podľa premiéra Roberta Fica vynikajúcou správou pre všetkých.

slovakia

left justify in out

"Prístup je veľmi správny. Zastaviť toky, ochraňovať vonkajšie hranice Európskej únie, prenášať problém migrácie tam, kde vzniká, ale za cenu možno veľkých finančných a personálnych nákladov, ale to sme vždy chceli a tento postoj a tento prístup sme považovali za správny," zhodnotil výsledky dnešného neformálneho summitu lídrov Európskej únie vo Vallette.

 

Problematika migrácie podľa jeho slov suverénne vedie v agende EÚ. "Viem, že my sa zaoberáme na Slovensku asi dôležitejšími vecami, ale aj to, že to bolo zaradené na úvod summitu, aj to, aký vážny dokument bol prijatý, len potvrdzuje, že toto je niečo, čo neustále vyrušuje EÚ a z čoho má aj dominantný strach," skonštatoval Fico.

 

Ocenil, že maltská deklarácia sa sústredila na riešenia, v ktorých panuje zhoda. "Nebola žiadna tendencia otvárať tému reformy azylového systému, kvót, toto vôbec nikto na stôl nekládol, lebo vedel, že by sa okamžite skončila racionálna diskusia," doplnil.

 

Fico privítal, že Únia má záujem "vyvážať" problém migrácie zo svojho územia tam, kde vzniká. Poukázal na to, že migračnú trasu Turecko-Grécko sa podarilo uzatvoriť a migrantov tade prechádza už len minimálne. Ako väčšie riziko premiér vníma Líbyu, avšak verí, že dnes schválené opatrenia sú maximom, ktoré sa v súčasnosti dalo urobiť.

 

Na spoluprácu s Líbyou dnes lídri odsúhlasili vyčlenenie 200 miliónov eur. "Do veľkej miery za stav (tejto) krajiny zodpovedá sama EÚ. Je to dnes nástupište migrantov, o ktorých úplne otvorene Európska rada hovorí ako o ekonomických migrantoch," poznamenal.

 

Fico absolvoval pred začiatkom summitu aj rokovanie V4. Avizoval, že lídri Vyšehradskej štvorky sa dohodli na príprave vlastnej pozície pred marcovým summitom v Ríme. "Myslím si, že okolnosti, ktoré sú dnes vo svete, či je to odchod Veľkej Británie, alebo je to voľba amerického prezidenta, nám dávajú šancu byť odvážnejšími a dávať možno aj iné návrhy a postoje, akoby niekto očakával," zhrnul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies