Fico začal rokovať o novej vláde: Zhodol sa so šéfom SNS Dankom

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 19:56 • 2 min
Fico začal rokovať o novej vláde: Zhodol sa so šéfom SNS Dankom

BRATISLAVA - Rokovania o vytvorení novej vlády pokračujú! Robert Fico si dnes prevzal od Andreja Kisku poverenie na zostavenie vlády. Ako prvý sa stretol so šéfom SNS Andrejom Dankom.

slovakia

left justify in out

17:52 -  Reakcia predsedu #SIETE Radoslava Procházku na vzdanie sa podpredsedníctva Miroslava Beblavého

 

Líder strany Procházka v reakcii na Beblavého rozhodnutie odkázal, že #Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele. "Naopak, všetky svoje vnútorné témy si vyriešime v súlade s našimi pravidlami a procesmi. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom #Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh," uviedol.

 

16:33 - Beblavý sa vzdal podpredsedníctva v #Sieti

Strana #Sieť po zlých výsledkoch vo voľbách zažíva ďalší šok. Podpredseda strany Miroslav Beblavý sa vzdal svojej funkcie. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

 

15:09 - Fico: Základným predpokladom stabilnej vlády je spolupráca Smeru-SD a SNS

Základným predpokladom zostavenia stabilnej vlády je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica spolupráca Smeru a Slovenskej národnej strany (SNS). Ako povedal Fico dnes po stretnutí s predsedom SNS Andrejom Dankom, obaja majú v tomto zhodu. Danko vo svojom vystúpení Ficove slová nepotvrdil, k zhode na tejto otázke sa nevyjadril. Novinári priestor na otázky nedostali. Podľa Fica Smer a SNS sa vedia zhodnúť na prienikoch pri ochrane národnoštátnych záujmov. „Rešpektujem aj rozdiely a priority, ktoré zdôrazňuje predseda SNS, ako je živnostenský stav. Je priestor na ďalšie rokovania,“ konštatoval.

 

Smer a SNS sa podľa Fica zhodujú v mnohých otázkach hodnotenia stavu, do ktorého sa SR dostala po parlamentných voľbách. „Vidíme, že na politickej scéne sú prvky, ktoré môžu spôsobovať chaos. Sú tu politické subjekty, ktoré vznikli niekoľko týždňov pred voľbami. Subjekty, ktoré nemajú členskú základňu. Subjekty, ktoré majú problémy so stabilitou poslaneckých klubov. Sú tu subjekty, ktoré majú štyroch členov. Politické subjekty, ktoré sú pospájané s aférami,“ povedal s tým, že existujú len dve možnosti. „Prvá, že SR bude pokračovať v prehlbovaní chaosu, alebo sa vytvoria predpoklady na vytvorenie stabilnej a zmysluplnej vlády, ktorá nielen zastaví tieto negatívne trendy, ale aj nastaví pravidlá, ktoré zabránia vzniku podobných novotvarov a čúd na politickej scéne,“ vyhlásil. 

 

Danko zdôraznil, že Strany s členskou základňou musia byť „podstatnou esenciou funkčného systému a NR SR“. Pripomenul, že národniari sú za zmenu zákona o politických stranách. „Mediálnou politikou sa dá ľahko za pár mesiacov oklamať volič. Výsledky volieb nie sú len čísla. Strany musia mať funkčné poslanecké kluby. Deštrukcia politického systému ničí našu spoločnosť. Hrozí, že sa nezostaví vláda, že sa nestretnú funkčné strany,“ konštatoval.

 

img

 

14:24 - Procházka: Videl som sa v nedeľu s Robertom Kaliňákom

Líder #Siete Radoslav Procházka sa videl v nedeľu (6.3.) s podpredsedom Smeru-SD a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Priznal to po dnešnom neformálnom rokovaní s predsedom SaS Richardom Sulíkom na margo medializovaných informácií, že Procházka aj s podpredsedom strany Andrejom Hrnčiarom rokoval v nedeľu na Úrade vlády SR.

 

"Stretnutie bolo absolútne nedôležité. Aj jeho výsledok, aj jeho priebeh. Súčasťou mojej práce ako predsedu parlamentnej strany je neformálna komunikácia s predstaviteľmi iných strán. Je to nielen moje právo, ale aj povinnosť voči strane a voličom," zdôraznil Procházka s tým, že to bol osobne on, kto dal návrh predsedníctvu #Siete odmietnuť rokovania o zostavení vlády so Smerom-SD, pričom tento návrh prešiel.

 

"Kde som bol alebo nebol, nie je vaša vec, ale vec mojej strany, mojich voličov. Nerokoval som s Robertom Ficom (Smer-SD) o zostavení vlády. Neformálna komunikácia s kýmkoľvek je súčasť mojej práce a moja povinnosť," povedal na margo nedele.

 

Sulík označil rozhovor s lídrami #Siete za dobrý a konštruktívny. Pokračovať bude vo štvrtok (10.3.), keď sa o 11. hodine stretne s Borisom Kollárom (Sme rodina). V utorok (8.3.) už rokoval s Bélom Bugárom (Most-Híd) a Danielom Lipšicom (OĽaNO-NOVA). "Máme dôvod robiť si nádej aj do ďalších dní," doplnil Procházka.

 

13:10 - S Ficom sa dnes stretne šéf SNS Andrej Danko

Predseda strany Smer–SD Robert Fico v zmysle poverenia na zostavenie vlády, ktoré prevzal od prezidenta SR, prijme dnes, t. j. v stredu 9. marca o 14.00 h v priestoroch Úradu vlády SR, Nám. slobody 1 v Bratislave predsedu strany SNS Andreja Danka.

 

img

 

12:29 - Na rokovanie so Smerom odmietol prísť Bugár aj Procházka

Na rokovanie so Smerom-SD o zostavení novej vlády odmietli prísť tak šéf Mostu-Híd Béla Bugár ako aj šéf #Siete Radoslav Procházka. TASR o tom informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru Smeru-SD s tým, že ani jeden pozvanie neprijal.

 

12:20 - SaS: Termín na zostavenie vlády, ktorý dostal Fico, je primeraný

Poverenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica zostavením vlády je správny krok. Povedal to dne líder SaS Richard Sulík s tým, že takýto postup prezidenta SR Andreja Kisku očakával.

 

"Termín, ktorý Robert Fico dostal, považujem za primeraný a postup za štandardný," citovala Sulíka hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

 

12:15 - Robert Fico prijal od Andreja Kisku poverenie na zostavenie vlády

Premiér Robert Fico (Smer-SD) má poverenie na zostavenie vlády do piatka 18. marca. Oznámil to dnes po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Zároveň deklaroval, že o prvé rokovania sa pokúsi v priebehu dneška.. Chcel by vytvoriť aspoň základ stabilnej exekutívy. Za riešenie nepovažuje úradnícku vládu ani predčasné voľby. "Viedlo by to len k prehlbovaniu chaosu," dodal.

 

Fico najskôr vytvorí poradie politických strán, o ktorých si myslí, že s nimi má zmysel hovoriť. "Oslovím ich, pokiaľ ani len neprejavia záujem o stretnutie, budem to rešpektovať," podotkol s tým, že s ostatnými bude hľadať prieniky. "Alternatív nie je veľa," konštatoval.

 

img


Potvrdil, že nemá záujem naťahovať termín po 18. marci. Za najpodstatnejšie pre Slovensko považuje stabilitu nového kabinetu. "Ešte sa pravdepodobne niekedy vrátime k tomu, čo sa dialo pred parlamentnými voľbami, aký súboj kto zvádzal, kto mal aké záujmy," priblížil s tým, že hoci plne rešpektuje vôľu voličov, prišlo k významným deštruktívnym zásahom do slovenského politického systému. "Výsledkom parlamentných volieb je významný útok na štandardné politické strany s tým, že SDKÚ-DS a KDH sa prakticky vymazali z politického sveta," podčiarkol Fico.

 

Podľa neho prišlo k zvýrazneniu prvkov, ktoré nepatria do štandardného parlamentného politického systému. "Sú to prvky, ktoré sú založené na princípoch obchodných firiem, strany bez členskej základne, ktoré vznikli bez akéhokoľvek programu a ľudí za niekoľko týždňov," priblížil.

 

Ako dodal, pred Slovenskom teraz stojí otázka, či sa chaos a vnútropolitická kríza budú prehlbovať, alebo sa to štandardné politické strany pokúsia zastaviť a dohodnú sa na vytvorení zmysluplnej a stabilnej vlády, ktorá minimálne zabezpečí dôstojné reprezentovanie SR počas predsedníctva v EÚ.

 

Sme rodina naznačuje kupovanie poslancov, suma má byť dva milióny eur na hlavu

Hnutie Sme rodina má informácie, že dochádza k pokusom kupovať poslancov a zabrániť vzniku pravicovej vlády. Suma má byť dva milióny eur na hlavu. Dôkazy hnutie na dnešnej tlačovej konferencii nepredložilo.

 

Boris Kollár reagoval aj na informácie, ktoré sa o ňom objavili v médiách a spájajú ho s pašovaním drog. Označil ich za lož. "Nikdy som sa tým nezaoberal ani sa toho nikdy nedotkol," vyhlásil.

 

Očakáva, že útoky na neho budú pokračovať. Majú rozvrátiť klub Sme rodina. Kollárovci za útokmi vidia oligarchov Smeru-SD. Hnutie je pripravené tlak vydržať, naďalej trvá na podpore pravicovej vlády a odmietaní Smeru-SD.

 

"Máme informácie, že tieto útoky, tento tlak bude pokračovať. Majú nás zdiskreditovať, aby s nami nešla pravica, zneistiť našich poslancov, aby ich potom mohli kúpiť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kollár. Nevie, čo na jeho diskreditáciu ešte príde. "Možno pašovanie ľudských orgánov, ľudí cez socialistickú hranicu. Neviem, kam až zájdu. Ale ja sa nevzdám, aj keď zo mňa urobia teroristu," vyhlásil Kollár.

 

Maďarič: Šanca na stabilnú vládu je len so Smerom

Ak má Slovensko nejakú šancu na vládu, ktorá by mohla byť stabilná, tak je to práve vláda so Smerom-SD. Myslí si to podpredseda vládnej strany Marek Maďarič.

 

"Všetci by si mali spomenúť aj na obdobie spred šiestich rokov a Slovensko by nemalo opakovať chybu, aby víťaz volieb bol obídený. O to skôr, že tentoraz na tej druhej strane nehrozí nič, čo by sa mohlo podobať nejakej stabilnej, súdržnej vláde," uviedol médiám pred dnešným rokovaním kabinetu.

 

Smer-SD sa podľa Maďariča bude usilovať, aby sa mohol stať "kotvou stabilnej vlády". Na margo prípadnej širokej pravicovej koalície uviedol, že je to niečo, čo by obsahovalo aj "bizardné politické prvky". "Mali by sme postupovať podľa nejakej politickej logiky a aj ostatné strany by mali rozmýšľať, čo je pre Slovensko najlepšie," vyhlásil.

 

Madarič nechcel hovoriť o potenciálnych koaličných partneroch pred tým, než si predseda Robert Fico preberie poverenie od prezidenta SR Andreja Kisku. Smer-SD podľa neho začne teraz oslovovať jednotlivé strany. Zatiaľ nie je jasné, či budú rokovania prebiehať iba na úrovni predsedov, alebo v širšej zostave.

 

"Smer nie je úplne taký márny aj na ďalšie obdobie," odmietol Maďarič, že by sa jeho strana už začala pripravovať na prechod do opozície. Čo sa týka prípadnej úradníckej vlády, tá je podľa podpredsedu Smeru-SD teoreticky možná, jeho strana sa k nej však v tejto chvíli neprikláňa.

 

Za nenáležitú označil Maďarič otázku, či uvažujú aj o inom kandidátovi na premiéra. "Máme svojho predsedu, ktorý doviedol stranu k volebnému víťazstvu a je pripravený rokovať. Iná vec je, či bude Smeru patriť pozícia predsedu vlády alebo nebude patriť," vysvetlil.

 

Lajčák: Európu nezaujíma zloženie novej vlády, ale či zvládneme predsedníctvo

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) očakáva od novej vlády, že bude proeurópska. Uviedol to dnes po zasadnutí vlády.

 

„Slovensko potrebuje Európsku úniu a chcem, aby si vláda bola vedomá toho, aké je dôležité naše predsedníctvo,“ povedal Lajčák. Nechcel sa vyjadriť k Richardovi Sulíkovi (SaS) ako možnému premiérovi, ktorý má euroskeptické názory.

 

„Bol by som rád, aby si všetci lídri uvedomovali, že to, koho máme vo vláde, Európu až tak veľmi nezaujíma, ale to, či Slovensko profesionálne zvládne predsedníctvo, to je to, čo všetkých zaujíma,“ zdôraznil.

 

Výsledkami volieb sa podľa šéfa rezortu diplomacie Slovensko zaradilo do hlavného európskeho prúdu – teda medzi krajiny s neprehľadnou politickou situáciou a krajiny s extrémistami v parlamente. „Žiaľ, nevybočujeme z toho prúdu. Boli sme mimo, aj politickou stabilitou, aj tým že sme nemali takéto strany, dneska ich máme,“ dodal.

 

Tieto slová potvrdil aj minister financií a podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír. Opísal, že v pondelok (7.3.) ho na rokovaní v Bruseli kolegovia uvítali v „klube krajín s komplikovaným spôsobom vládnutia“. „Nie sme žiadnou výnimkou, komplikovaná situácia je napríklad v Španielsku či Írsku,“ pripomenul.

 

Kažimír zdôraznil, že pred novou vládou stoja vážne úlohy súvisiace s predsedníctvom, o ktorých by sa malo rozprávať „hneď ako stúpne hmla“. Výsledok politických rokovaní nechcel odhadovať. „Je to téma pre veľkých chlapcov a ja k nim nepatrím,“ povedal.

 

„Pevne verím, že si nikto teraz nedelí fleky ani stoličky, k týmto témam je ešte ďaleko. Ide o to, aby si konkrétni ľudia mohli sadnúť za jeden stôl a mali dosť figúrok na šachovnici,“ zhodnotil aktuálnu politickú situáciu Kažimír.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona