Fico: Pri väčších výpadkoch plynu by už boli potrebné krízové opatrenia

NETKY.SK • 11 September 2014, 18:33 • 2 min
Fico: Pri väčších výpadkoch plynu by už boli potrebné krízové opatrenia

BRATISLAVA - Aktuálne o desatinu nižšie dodávky plynu na Slovensko zatiaľ nespôsobujú žiadne ťažkosti. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Keby tie dodávky boli krátené vo väčších objemoch, museli by sme už prijímať opatrenia krízového charakteru," varoval.
     

Zníženie dodávok plynu v priemere o 10 %, aké bolo zaznamenané v uplynulých dňoch, môže mať podľa Fica rôzne vysvetlenia. Predtým, než bude robiť závery, nechal celú vec preveriť. "Ja nepotrebujem počuť propagandu alebo demagógiu, ale v čom je naozaj problém. Môže to byť politický problém, ale aj technický problém. Keď túto odpoveď budem mať, určite sa podelím o to, čo sa udialo," avizoval.
     

Zároveň pripomenul, že slovenská vlády pozorne monitoruje, ako bude Ukrajina uplatňovať nový zákon o sankciách. Ten má začať platiť v piatok (12.9.) a jeho súčasťou je aj možnosť zákazu tranzitu ruských tovarov cez ukrajinské územie, teda aj ropy či plynu.
     

"Všetci chceme veriť, že tento zákon nevyužije ukrajinská strana, aby prerušila alebo odstavila prevoz plynu cez územie Ukrajiny na Slovensko a do západnej Európy. Monitorujeme to veľmi presne. Myslím, že zatiaľ máme veci pod kontrolou," dodal Fico.
     

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v stredu (10.9.) aj dnes zaznamenal pokles objemu dodávok zemného plynu z východu približne o 10 %. Výpadok v ešte väčšom objeme hlási už niekoľko dni aj Poľsko. Objavili sa podozrenia, že by mohlo ísť o tlak Ruska na zastavenie reverzného toku z týchto krajín na Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies