Fico: Pri transakcii s 33 % akcií nedôjde vo vlastníckej štruktúre SE k zmene

NETKY.SK • 16 December 2015, 16:24 • 2 min
Fico: Pri transakcii s 33 % akcií nedôjde vo vlastníckej štruktúre SE k zmene

BRATISLAVA - Pri aktuálnej transakcii s balíkom 33 % akcií spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) nepríde k zmene vo vlastníckej štruktúre SE. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vlády jej predseda Robert Fico (Smer-SD). Väčšinový 66-% akcionár Enel sa dohodol na ich prevode s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH), s ktorým rokoval od augusta tohto roka.

slovakia

left justify in out

"V tomto okamihu talianska spoločnosť Enel posúva 33 % akcií Slovenských elektrární zo svojho balíka, ale robí to nad úrovňou SE. Prakticky v štruktúre elektrární nedôjde k nejakej zmene. Bude tam stále Enel so 66 % a zostane tam štát. Púšťajú strategického partnera do dcérskej spoločnosti, ktorú by na tento účel mali vytvoriť," priblížil Fico. Štát nemá podľa neho na akcionárske zmeny v SE ako menšinový akcionár dosah.

 

Zopakoval záujem vlády o posilnenie postavenia štátu v SE. S Enelom o tom teraz rokuje minister hospodárstva Vazil Hudák. "Máme záujem o 17 % akcií SE do šiestich mesiacov od spustenia Mochoviec, nie od dokončenia. Nedá sa preto teraz vôbec hovoriť o cene, pretože nevieme, či sa bude vyrovnávať nový investor, ktorý prichádza do elektrární, s Enelom po dokončení Mochoviec na základe toho, že je to efektívny a úspešný projekt, alebo že tam boli nejaké problémy. Preto aj my chceme iba právo na opciu do šiestich mesiacov, chceme mať možnosť sa rozhodnúť, či tých 17 % akcií kúpime alebo nekúpime. Všetko ostatné bude otázka vyjednávania, trhovej ceny," dodal Fico.

 

Agentúra APA v utorok (15.12.) s odvolaním na rozhovor šéfa správnej rady Enelu Francesca Staraceho pre denník La Stampa informovala, že taliansky koncern Enel sa dohodol s českým EPH na predaji podielu v SE. V prvej fáze, ešte pred tohtoročnými Vianocami, má na EPH previesť 33 % akcií elektrární. Zvyšok predá Enel podľa APA po dokončení jadrovej elektrárne Mochovce. "Dôjde k tomu do dvoch rokov," avizoval Starace.

 

"Potvrdzujeme, že medzi Enelom a EPH sa dosiahla dohoda o všetkých komerčných a zmluvných podmienkach transakcie. Zmluva o predaji akcií však zatiaľ nebola podpísaná. Do toho okamihu nebudeme poskytovať žiadne bližšie komentáre," potvrdil riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

 

V bilancii Enelu je jeho podiel v SE ohodnotený na 750 miliónov eur. Za získanie balíka akcií v roku 2006 zaplatil taliansky koncern 840 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies