Fico: Pri raste nad 3 % možno očakávať prirodzené vytváranie pracovných miest

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 18:56 • 2 min
Fico:  Pri raste nad 3 % možno očakávať prirodzené vytváranie pracovných miest

BRATISLAVA - Najnovšie odhady vývoja slovenskej ekonomiky, ktoré dnes zverejnila Národná banka Slovenska (NBS), sú podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pre Slovensko mimoriadne povzbudivé. Privítal očakávaný rast hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý by mal v tomto roku dosiahnuť 3,2 %.

slovakia

left justify in out

 "Ale čo je lepšie, v roku 2016 sa má priblížiť tento rast až k 4 %," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Januárové odhady slovenskej centrálnej banky boli pritom nižšie. Pri takomto hospodárskom raste, ktorý bude patriť medzi najvyššie v eurozóne aj celej EÚ, sa už Slovensko podľa Fica bude úplne inak pozerať na vývoj zamestnanosti a nezamestnanosti.
     

"Pri hospodárskom raste nad 3 % môžeme očakávať prirodzené vytváranie nových pracovných miest a úbytok nezamestnaných," zdôraznil premiér. Dobré správy sú však podľa neho pre spotrebiteľov aj v oblasti vývoja cien. Tento rok totiž NBS očakáva zápornú infláciu -0,3 %.
     

K tomu podľa Fica určite prispejú aj ďalšie rozhodnutia. "Pripravujeme osobitné rozhodnutie, pokiaľ ide o ceny plynu pre domácnosti, a už sú avizované aj určité náznaky ďalšieho znižovania cien elektrickej energie pre domácnosti," doplnil. Práve toto sú významné položky v spotrebnom koši, preto je podľa neho celkom prirodzené, že vývoj cien bude naďalej veľmi priaznivý. 
     

Premiér reagoval aj na najnovšie údaje, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat. Podľa neho je priemerná hodinová cena práce na Slovensku 9,7 eura, kým v Českej republike je 9,4 eura. V tomto ukazovateli tak Slovensko predbehlo Českú republiku.
     

"Približovanie sa k Českej republike je veľmi dynamické," zhodnotil predseda vlády. Pripomenul pritom roky, keď Slovensko za ČR výrazne zaostávalo, aj o viac ako 20 percentuálnych bodov v HDP na jedného obyvateľa. Dnes ale podľa Fica ukazovatele hovoria, že sme sa prakticky dostali na rovnakú úroveň.
     

Čo sa týka rastu hodinovej mzdy na Slovensku, postaral sa oň podľa premiéra rast platov. Na ten mal vplyv aj nárast minimálnej mzdy na 380 eur. "Pri minimálnej mzde sme urobili historický skok a keďže pripravujeme druhý sociálny balík, predpokladám, že pôjdeme ďalej," avizoval Fico. On sám by privítal, keby minimálna mzda dosiahla hranicu 400 eur. Nevie ale, či to bude naozaj možné, keď sa bude o nej v priebehu tohto roka rozhodovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona