Fico: Pri dosiahnutí dohody s Veľkou Britániou sme opatrne optimistickí

NETKY.SK • 18 Február 2016, 13:49 • 2 min
Fico: Pri dosiahnutí dohody s Veľkou Britániou sme opatrne optimistickí

BRATISLAVA – S opatrným optimizmom mieri premiér Robert Fico na dvojdňový summit Európskej rady, ktorý sa dnes začína v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Na ňom sa očakáva dohoda o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktorú požaduje Londýn. Od nej závisí aj výsledok avizovaného referenda o zotrvaní Británie v 28-členom bloku.

 

"Myslím si, že nejaký rozumný kompromis sa dá dosiahnuť, pretože nám záleží na tom, aby Veľká Británia zostala v Európskej únii," uviedol Fico pred odletom na dnešnom parlamentnom európskom výbore.

 

Premiér považuje za dôležité, že návrh na riešenie britských požiadaviek, ktoré pripravil šéf Európskej rady Donald Tusk, neobsahuje právo veta pre nečlenské štáty eurozóny voči členským štátom. "Tým pádom nemôžu vetovať naše rozhodnutia. Nebránime sa ale, aby nečlenské štáty eurozóny boli pri veľkých rozhodnutiach," poznamenal Fico.

 

Slovensko plne podporuje požiadavky Británie na posilnenie konkurencieschopnosti únie, a s tým súvisiace odstránenie byrokracie. Problémy nemá ani so zvýšením právomocí národných parlamentov a použitím tzv. červenej karty. V rámci tohto mechanizmu by 55 percent národných parlamentov mohlo spoločne zablokovať legislatívny návrh Európskej komisie.

 

Otvorenou zatiaľ zostáva oblasť pracovnej migrácie z ostatných členských krajín, ktorú chce Londýn pribrzdiť. Tu sa hovorí napríklad o indexácii rodinných prídavkov na deti. Tie by sa určovali podľa výšky životnej úrovne domovskej krajiny, kde dieťa pracovníkov z iných krajín EÚ žije.

 

Vyšehradská štvorka požaduje, aby sa toto obmedzenie netýkalo napríklad dôchodkov a nemalo spätnú platnosť. Taktiež sa diskutuje o dĺžke prechodného obdobia na obmedzenie prístupu zahraničných pracovníkov k sociálnym dávkam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies